Cod galben de ninsori abundente, valabil în 15 județe din România. Vijelii, polei și depuneri de zăpadă, anunțate pentru toată țara

Cod galben de ninsori abundente, valabil în 15 județe din România. Vijelii, polei și depuneri de zăpadă, anunțate pentru toată țara
Foto: Pixabay.com

Meteorologii ANM au emis o alertă de tip cod galben de ninsori abundente, valabilă în 15 județe din România. La nivel național, a fost emisă o avertizare meteo de polei, ger și vijelie.

Începând de marți dimineața și până miercuri seara, ninsorile și ploile se vor extinde în toată țara. Vremea va fi ca de iarnă în sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei i în zona de munte. ANM a emis o atenționare de tip cod galben, valabilă pentru 15 județe din România.

Cod galben de ninsoare, valabil în 15 județe din România

„Un episod de iarnă se va semnala în special în zona de munte, dar și în zona de Est a Transilvaniei, dar și în nordul și centrul Moldovei, acolo unde de marți dimineața, până miercuri seara va fi în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben pentru ninsori însemnate cantitativ”, a precizat și Elena Mateescu, director ANM.

În intervalul menționat, se vor semnala ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului. În intervalul menționat, în sudul și estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei precum și în zonele de munte vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare. Se va depune strat de zăpadă pe alocuri consistent, îndeosebi în zona montană și submontană. În zona montană înaltă, iar pe arii restrânse și în Moldova, vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea.

Foto: ANM

Temperaturi scăzute, precipitații și polei, anunțate în restul țării

Tot începând de marți dimineața și până miercuri seara, la nivelul întregii țări, a fost emisă o informare meteo cu privire la temperaturile scăzute, polei și mai ales intensificări ale vântului.

În intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde dinspre sud-vest și va cuprinde toate regiunile și se vor acumula cantități ce vor depăși 15…20 l/mp și pe arii restrânse, în special în jumătatea de sud-est, 30…40 l/mp.

În zonele de deal și de munte și local în centrul, nordul și nord-estul țării vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare și lapoviță, iar în regiunile sudice și sud-estice vor predomina ploile. Se va forma polei pe arii restrânse în Transilvania și Moldova.

Începând din a doua parte a zilei de marți (07 decembrie) vântul se va intensifica  în est, sud-est, în extremitatea de sud-vest și temporar în zona montană înaltă, în general cu viteze de 45…55 km/h.