Elena Mateescu, ANM: Nu trebuie să ne mai mire ce se întâmplă indiferent unde ne aflăm. Fenomenele meteorologice extreme sunt din în ce mai frecvente și mai intense (VIDEO)

Elena Mateescu, ANM: Nu trebuie să ne mai mire ce se întâmplă indiferent unde ne aflăm. Fenomenele meteorologice extreme sunt din în ce mai frecvente și mai intense (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente și mai intense, a declarat directoarea generală a Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Elena Mateescu (ANM), pe B1 TV, despre fenomenele meteorologice extreme

Întrebată cum s-a ajuns să fie acoperite cu zăpadă la început de februarie țări ca Grecia sau Turcia, directoarea generală a ANM a explicat: „Este un rezultat al fenomenelor meteorologice extreme, în condițiile în care vorbim, în fiecare an, de ceea ce înseamnă impactul schimbărilor climatice pe planeta Pământ și observăm, probabil, tipare de vreme considerată normală că devin din ce în ce mai frecvente nu numai în zone în care nu se întâmplă foarte des”.

„Dacă acolo, iată, vorbim de fenomene extreme, cum este în Turcia, am văzut chiar și zăpadă, sau în Grecia, să nu uităm că și în deșert am avut astfel de situații, astfel încât nu trebuie să ne mai mire ce se întâmplă, așa cum menționam, indiferent unde ne aflăm”, a adăugat Elena Mateescu.

„Chiar și la noi observăm intensificarea acestor tipuri de fenomene și care sunt din ce în ce mai frecvente și mai intense, fie că vorbim în sezonul de iarnă de viteze ale vântului care pot depăși 120-140 de km/h și fac obiectul unor avertizări meteorologice de Cod roșu, care mai ales în asociere cu temperaturile foarte scăzute determină o senzație de frig cu o diferență de temperaturi între valoarea măsurată și cea resimțită mai mare de 10 grade sau, iată, alternanțe de la 20 de grade Celsius la valori cu minus în mai puțin de două-trei zile”, a continuat ea.

„Am avut o lună ianuarie, un debut și în România, foarte caldă, cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice. Luna ianuarie a înregistrat, de asemenea, un record, am depășit recordul termic absolut al lunii ianuarie în țara noastră, cu 22,5 grade Celsius în data de 19 ianuarie la Turnu Măgurele – vechiul record era de 22,2 grade Celsius în 7 ianuarie 2001 la Oravița. Cred că fiecare an și fiecare sezon sau lună, în ultimii ani, a înregistrat recorduri, doborându-se astfel recordurile înregistrate în perioadele anterioare”, a mai spus Elena Mateescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe