Și în următoarea perioadă, temperaturile din România vor fi mai scăzute decât normalul perioadei, românii fiind nevoiți să se confunte cu ploi și frig.
Deşi, pentru câteva zile, vremea se va încălzi, precipitațiile își vor face simțită prezența în cea mai mare parte a intervalului 19 mai – 1 iunie, în special după-amiaza şi seara, arată prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), potrivit Știrile ProTV.
În Banat, în primele zile ale intervalului, vremea va fi mai rece decât normalul perioadei, cu temperaturi maxime, în medie, de 18-20 de grade şi minime de 8-10 grade. Începând cu 21 mai, se va resimţi o ușoară creştere a temperaturilor, cu maxime de 22-23 de grade şi minime spre 11-12 grade. În 24 mai, temperaturile scad din nou până în jurul a 20 de grade, urmând ca până la finalul intervalului, să fie uşoare alternanţe termice. Tendința însă, este de încălzire treptată, astfel că sunt estimate maxime termice, în medie, de 22 şi 25 de grade şi minime de 11 şi 13 grade. În cele mai multe zile din interval, vor fi prezente precipitații, în special în cursul după-amiezelor şi al serilor.
Și în Crişana, vremea se va menţine mai rece decât valorile termice normale pentru perioada calendaristică în care ne situăm. Temperaturile maxime vor fi, în medie, între 14 şi 18 grade, iar minimele vor fi în jur de 5-9 grade. Începând din 21 mai, valorile termice vor creşte uşor, atingând maxime, în medie, de 21-22 de grade şi minime de 10-12 grade. Pe 23 şi 24 mai este așteptată o ușoară scădere a valorilor termice, urmând ca maximele să fie de 18 grade şi minimele, de 7-8 grade. În cea de-a doua parte a intervalului însă, tendinţa generală va fi de încălzire, iar maximele ar putea ajunge la 23-25 de grade și minimele la 11-13 grade. Îndeosebi pe parcursul după-amiezelor şi al serilor, vor fi intervale cu averse, în cea mai mare parte a intervalului.
În Transilvania, la începutul intervalului, termometrele vor indicate temperaturi mai mici decât normalul perioadei, maximele, în medie, fiind între 14 şi 18 grade, iar minimele, între 4-6 grade. Începând din 21 mai, valorile termice vor înregistra alternanţe de la o zi la alta, dar tendinţa generală va fi de încălzire, estimându-se, în medie, că temperaturile maxime vor fi de 21-24 de grade şi cele minime de 9-11 grade. Și în această regiune vor fi intervale cu averse, îndeosebi pe parcursul după-amiezelor şi al serilor, în cea mai mare parte a intervalului.
În Maramureş, în primele două zile ale intervalului, vremea se va menţine mai rece decât normalul perioadei, cu temperaturi maxime situate, în medie, între 12 şi 16 grade şi minime de 3-7 grade. Începând din 21 mai, valorile termice vor avea uşoare oscilaţii, dar tendinţa generală va fi de încălzire (o scădere uşoară va fi resimţită doar în data de 24 mai), atingând, în medie, maxime de 20-24 de grade şi minime de 8-12 grade. Pe întreg parcursul intervalului vor fi perioade cu averse, ce se vor manifesta cu precădere după orele amiezelor şi al serilor.
În Moldova, vremea va fi deosebit de rece în primele două zile, cu precădere în jumătatea nordică a regiunii, astfel că media maximelor va fi de 16 grade, iar a minimelor de 6 grade, apoi se va încălzi uşor, până la medii de 22 de grade ziua şi respectiv 12 grade noaptea în data de 23 mai. Ulterior, va mai fi o răcire de scurtă durată, urmată de o creştere constantă a temperaturilor, astfel că, valorile diurne vor varia de la 20 spre 24 de grade, iar cele nocturne se vor situa între 8 şi 14 grade, mediat regional. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în 19 mai şi din nou în aproape toate zilele din intervalul 21 – 30 mai.
În Dobrogea, în intervalul 19 – 25 mai, vremea va fi schimbătoare din punct de vedere termic, cu alternanţe rapide de la rece spre normal termic. În acest interval, mediile maximelor se vor situa între 20 şi 24 de grade, iar ale minimelor, între 10 şi 14 grade. A doua săptămână de prognoză va fi caracterizată de o încălzire treptată ce va face ca, în timpul zilei, temperaturile înregistrate să fie între 24 şi 26 de grade, iar în timpul nopții, între 12 şi 14 grade, valori obţinute prin mediere regională. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, manifestându-se cu precădere după-amiaza şi seara, iar pe arii mai extinse, între 24 şi 30 mai.
În Muntenia, valorile termice vor oscila pe întreg parcursul celor două săptămâni. Acestea vor înregistra o ușoară creștere în intervalul 19 – 23 mai, de la medii ale maximelor de 22 spre 26 de grade şi de la medii ale minimelor de la 8 până la 14 grade. Apoi vor fi două zile de răcire, unde termometrele vor indica 22 de grade pe timpul zilei și 12 grade, noaptea, mediat regional. Ulterior, temperaturile vor creşte din nou, astfel că valorile maxime ar putea atinge 26 de grade, în timp ce minimele s-ar situa în jur de 14 grade. Ploile îşi vor face apariţia pe aproape toată perioada, dar probabilitatea ca acestea să devină mai extinse şi mai intense va fi mai ridicată în perioada 22 – 30 mai.
În Oltenia, vremea se va încălzi treptat până în data de 23 mai, apoi se va răci până în 25 mai şi ulterior, după o scurtă perioadă de încălzire, valorile termice nu vor mai avea variaţii semnificative. În acest context, temperaturile maxime vor avea medii între 20 şi 25 de grade, iar minimele între 8 şi 13 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată pe aproape tot parcursul intervalului, dar acestea vor fi mai intense şi mai extinse din data de 21 mai.
La munte, vremea se va încălzi semnificativ în primele două zile din interval, astfel că mediile maximelor vor ajunge de la 6 grade la 12 grade, iar apoi spre 14 grade, în data de 23 mai. Ulterior, în 24 mai, temperaturile vor înregistra o scădere spre 10 grade, în 24 mai, dar până la finalul estimărilor de prognoză, vor intra într-un proces de creştere continuă, spre valori de 14 grade. Minimele vor fi foarte scăzute la debutul intervalului, cu valori medii de până la -2 grade, dar vor creşte treptat, ajungând ca la sfârșitul perioadei să fie spre 8 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, iar la altitudini mari, se va forma lapoviță și ninsoare.