Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022

Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d'Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d'Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022. Sursa Foto: Hepta/Asatur Yesayants / Sputnik

Trofeul Palme d’Or a fost câștigat la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes de lungmetrajul „Triangle of Sadness”, regizat de cineastul suedez Ruben Ostlund.

Trofeul Palme d’Or a fost câștigat de Ruben Ostlund

Cineastul suedez Ruben Ostlund a câștigat cel de-al doilea trofeu Palme d’Or din cariera sa, după ce s-a impus la Cannes şi în anul 2017 cu satira socială „The Square”. Acordarea trofeului festivalului lui „Triangle of Sadness” a fost o surpriză, deoarece presa nu se aștepta ca această satiră a societății contemporane cu accente de multe ori grotești să întrunească unanimitatea membrilor juriului.

„Triangle of Sadness” este o satiră acidă despre avuţia personală şi comportamentele pe care ea le determină. Filmul abordează cu mult curaj tematica raporturilor de clasă din societăţile occidentale.

Filmul nu i-a unit nici pe critici. Or Lindon, deși a spus pe scenă că nu a reușit să-și impună opiniile pentru că ceilalți jurați și-au apărat punctele de vedere, a precizat la anunțarea trofeului: „Toți am fost șocați de acest film”, potrivit libertatea.ro.

Filmul, ovaţionat în picioare timp de opt minute de spectatorii care au asistat la premiera sa mondială în cadrul Festivalului de la Cannes, îi are în rolurile principale pe actorii Harris Dickinson, Charlbi Dean şi Woody Harrelson.

Anul trecut, trofeul Palme d’Or a revenit peliculei franceze „Titane”, regizată de cineasta Julia Ducournau.

Potrivit regulamentului, juriul putea să dea și premii ex-aequo (mai puțin la Palme d’Or-ul) pentru a reține cât mai multe titluri în palmares. Deși avea de unde alege, juriul a preferat să dea trei premii la trei filme belgiene, printre acestea se numără filmul „Close”, de Lukas Dhont.

Lista câștigătorilor de la Cannes 20022

 • Trofeul Palme d’Or: „Triangle of Sadness”, de Ruben Ostlund
 • Marele Premiu al Juriului: „Stars at Noon”, de Claire Denis, şi „Close”, de Lukas Dhont
 • Premiul Juriului: „Le Otto Montagne”, de Felix Van Groeningen şi Charlotte Vandermeersch, şi „Eo”, de Jerzy Skolimowski
 • Premiul aniversar al Juriului pentru a 75-a ediţie : „Tori & Lokita”, de Jean-Pierre şi Luc Dardenne
 • Premiul pentru regie: Park Chan-wook („Decision to Leave”)
 • Premiul pentru scenariu: Tarik Saleh („Boy From Heaven”)
 • Premiul de interpretare feminină: Zar Amir Ebrahimi („Holy Spider”)
 • Premiul de interpretare masculină: Song Kang-ho („Broker”)
 • Trofeul Camera d’Or: „War Pony”, de Gina Gammell şi Riley Keough
 • Menţiune specială Camera d’Or: „Plan 75”, de Hayakawa Chie
 • Trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj: „The Water Murmurs”, de Jianying Chen
 • Menţiune specială pentru scurtmetraj: „Lori”, de Abinash Bikram Shah
 • Palme d’Or onorific: Forest Whitaker şi Tom Cruise.

De asemenea, cineastul român Alexandru Belc a câştigat vineri seară premiul pentru regie în cadrul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, pentru filmul „Metronom”.

Cea de-a 75-a gală de decernare a premiilor de pe Croazetă a avut loc sâmbătă seară la Palais des Festivals din Cannes. Gazda ceremoniei a fost actriţa franceză Virginie Efira, iar juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de actorul Vincent Lindon.

Urmăriți B1TV.ro și pe