„Shot Sage Blue Marilyn”, cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea. Cu cât a fost vândut portretul lui Marilyn Monroe

„Shot Sage Blue Marilyn”, cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea. Cu cât a fost vândut portretul lui Marilyn Monroe
„Shot Sage Blue Marilyn”, cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea. Cu cât a fost vândut Portretul lui Marilyn Monroe. Sursa Foto: flickr.com
Un celebru portret al lui Marilyn Monroe, „Shot Sage Blue Marilyn”, tabloul realizat de Andy Warhol în 1964, a devenit cea mai importantă pictură a secolului al XX-lea, fiind în acest moment și cel mai cunoscut portret al actriței, faima acestuia depășind-o inclusiv pe cea a fotografiei ce a servit drept inspirație pentru Warhol.
Casa Christie’s din New York a scos la licitație cel mai cunoscut portret al regretatei actrițe Marilyn Monroe unde a fost vândut pentru suma de 195 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea vândută vreodată la licitaţie, potrivit AFP.

Portretul lui Marilyn Monroea a fost vândut pentru o sumă uriașă

Portretul „Shot Sage Blue Marilyn” a stabilit un nou record, luni noapte, devenind cea mai scumpă lucrare de secol XX vândută vreodată la licitaţie, potrivit latimes.com.

Lucrarea datează din 1964 și a fost vândută la o licitație Christie’s în New York în doar patru minute cu preţul exact de 195,04 milioane de dolari. Cumpărătorul, Larry Gagosian, a fost prezent la licitație.

Celebrul portret „Shot Sage Blue Marilyn” face parte dintr-o serie de cinci picturi, dintre care patru sunt denumite „Shot Marilyns”. Până să aibă loc procedura, se estimase că portretul se va vinde „în jurul a 200 de milioane de dolari”.

„Shot Sage Blue Marilyn, punctul culminant al muzicii culturii Pop Art americane”

Vânzarea tabloului a avut un scop caritabil, după cum au susținut de altfel, reprezentanții casei Christie’s. Mai exact, veniturile rezultate se vor îndrepta spre îmbunătățirea calității vieții copiilor din lumea întreagă, fiind orientate spre programe de sănătate, dar și de educație.

„Shot Sage Blue Marilyn este punctul culminant al muzicii culturii Pop Art americane”, a declarat Alex Rotter, președintele artei secolelor 20 și 21 la Christie’s, adăugând că pictura transcende genul portretizării, scrie The Guardian.

„Shot Sage Blue Marilyn” este una dintre cele mai semnificative imagini ale lui Andy Warhol cu ​​Marilyn Monroe, o emblemă în opera sa şi o piatră de temelie a artei pop. Warhol nu a întâlnit-o niciodată pe Monroe în persoană, dar a început să-i picteze imaginea de zeci de ori după ce ea a murit din cauza unei supradoze în 1962.

Urmăriți B1TV.ro și pe