Activitatea localurilor care încalcă regulile anti-COVID poate fi suspendată direct. Prefectul Capitalei, Alin Stoica: Avem cadrul legal. Se poate întâmpla de azi

Activitatea localurilor care încalcă regulile anti-COVID poate fi suspendată direct. Prefectul Capitalei, Alin Stoica: Avem cadrul legal. Se poate întâmpla de azi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a anunțat, joi, că a găsit cadrul legal astfel încât activitatea restaurantelor, teraselor și a celorlalți operatori economici care nu respectă restricțiile anti-COVID să fie suspendată direct, fără să mai aștepte modificarea legii, ca sancțiunea să se aplice după trei amenzi.

Luni, ministrul de Interne, Lucian Bode, anunțase că va propune modificarea legii în acest sens, dar acum Stoica susține că nu mai e nevoie de acest pas.

Alin Stoica susține că nu mai e nevoie de modificarea legii ca restaurantele ce încalcă regulile să aibă activitatea suspendată

„Nu mai așteptăm acea propunere, avem cadrul legal existent. Am colaborat bine cu instituțiile din MS (Ministerul Sănătății), INSP (Institutul Național de Sănătate Publică), am convenit că e cadru legal. Vor fi controale care se vor desfășura în comun poliție – Inspecția Sanitară – și se va lua măsura suspendării activității agenților economici care nu se conformează. Există o lege care să permită să le suspendăm activitatea. Asta se poate întâmpla de azi”, a declarat Alin Stoica, la DigiFM, potrivit Digi24.

Prefectul Capitalei a precizat că vor fi verificați agenții economici care au antecedente și, din weekend, chiar vom putea vedea localuri închise dacă acestea încalcă regulile anti-COVID-19.

Raed Arafat susține că amenzile sunt prea mici pentru localurile care încalcă măsurile anti-COVID-19

Marți, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Siuații de Urgență, a declarat că localurile, și nu doar cele din Bcuurești, reprezintă „o problemă majoră”, iar amenzile pentru cei care încalcă dispozițiile legale nu sunt suficient de mari.

„Sunt localuri de noapte la care la masă stai şi înţeleg că factura depăşeşte 10.000 de lei la o masă şi dacă la o masă faci 10.000 de lei ce te interesează că vine poliţistul şi-ţi dă amendă de 5.000 de lei pentru noaptea respectivă, că nu are voie să-ţi dea mai multe amenzi odată? Şi atunci aceste zone care încalcă regulile trebuie să fie luată o măsură mai aspră cu ele pentru că, în final, noi nu trebuie să protejăm pe cei care doresc să încalce legea şi încalcă legea, noi trebuie să protejăm pe cei care nu vor să încalce legea şi care vor să-şi desfăşoare activităţile în condiţiile prevăzute de ordinele miniştrilor şi de dispoziţiile legale care există”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a mai precizat că decidenții nu sunt adepții unor măsuri radicale, dar nici nu pot asista de pe margine la încălcarea regulilor.