Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)

Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
Foto: Guverul României / Facebook

Adrian Câciu (PSD), noul ministru al Finanțelor, a declarat luni, pentru B1 TV, că primăriile ar trebui să se digitalizeze așa încât să poată colecta ușor date despre nivelul de venituri ale cetățenilor și să poată acorda subvenții doar celor care chiar au nevoie de ajutor.
Despre pierderile înregistrate în rețeaua de termoficare a Capitalei, Câciu a spus: „E o chestiune de management local. Nu s-a făcut înainte, nu s-a făcut nici acum”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii„ Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Adrian Câciu, despre subvențiile acordate tuturor

Întrebat cum vede acest mecanism de a da subvenții tuturor, ministrul a răspuns: „Principiul redistribuirii veniturilor are părțile lui bune până când se întâlnește cu principiul managementului deficitar a nivel individual, local, regional. Toată finanțarea înseamnă redistribuirea veniturilor, se strâng bani din impozitele și taxele de la toate UAT-urile, entitățile economice și cetățenii și se redistribuie să avem o finanțare echilibrată. Din perspectiva subvenției, 50% vine de la bugetul de stat și 50% din bugetul local. Nu aș vrea să intru în dezbatere până nu avem o întâlnire cu Asociația Muncipiilor din România pentru a vedea avantajele și dezavantajele”.

„Din perspectiva pierderilor (în sistemul de termoficare din București), a risipei, e o chestiune de management local. Nu s-a făcut înainte, nu s-a făcut nici acum. Nu vreau să intru în chestiunea asta pentru că nu sunt administratorul orașului sau municipiului București”, a mai precizat noul ministru al Finanțelor.

Câciu susține că primăriile ar trebui să cunoască veniturile oamenilor în vedea acordării de subvenții

Andrei Câciu a spus apoi că e nevoie de digitalizare primărilor, așa încât acestea să poată colecta ușor date despre veniturile cetățenilor și să cunoască exact cine are nevoie de subvenție și cine nu.

„Dacă lucrurile ar fi fost rezolvate din timp, că vedeți ce greutăți au apărut în aplicarea legii cousmatorului vulnerabil, în care cetățeni de pe aceeași scară de bloc… O primărie nu cunoaște nivelul veniturilor lor sau nu poate să deceleze între cei care chiar au nevoie și cei care nu au nevoie, aceste deficiențe în colectarea datelor despre proprii tăi cetățeni a dus la acest principiu confortabil pentru toată lumea al alocării resurselor pentru toți.

Ar trebui să intrăm ușor într-o normalitate. Poate și partea de digitalizare la nivel local ar trebui să ne aducă ușor către o zonă în care banii ajung acolo unde e cu adevărat nevoie de ei și unde prisosesc să fie altfel alocarea.

Din perspectivă centrală, asigur că voi da concursul pentru a se găsi soluții, dar trebuie să se digitalizeze primăriile”, a mai declarat ministrul Adrian Câciu, pentru B1 TV.