Adrian Câciu: „Unii politicieni au zis că sistemul de pensii se apropie de final, că va colapsa. Nu va colapsa”

Adrian Câciu: Unii politicieni au zis că sistemul de pensii se apropie de final, că va colapsa. Nu va colapsa
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a dat asigurări că sistemul de pensii nu este în pericol și a respins speculațiile potrivit cărora acesta se poate prăbuși.

Adrian Câciu a declarat la Antena 3 că sistemul de pensii din ţara noastră este corect construit, iar zvonul că s-ar putea prăbuşi este doar un mit.

„Principiile de construcție a pensiei sunt Bismark. Principiile de finanțare sunt un mix între Beveridge, care înseamnă finanțarea din taxe și din contribuții. Principiile de finanțare sunt diferite de principiile prin care se construiește dreptul la pensie.

Dreptul la pensie este una, finanțarea este alta. Unii politicieni au zis că acest sistem se apropie de final, că va colapsa. Nu va colapsa.

Mai mult decât atât, dacă suntem corecți în societate și plătim toți contribuții, nu ai cum să colapsezi. Un element care a fost adus în discuție în analizele pe care le-am făcut și în discuțiile cu mediul de afaceri, recunoscute de mediul de afaceri, noi avem 1,5 milioane de persoane care sunt ocupate în alte forme, ei sunt lucrători practic, dar în alte forme permise de Codul Fiscal.

Nimeni n-a lucrat ilicit, dar nu plătea contribuții. Și atunci evident că ai un deficit mai mare sau acest Beveridge care trebuie să îți vină din taxe de la toți pentru pilonul 1 de pensii deranjează. Haideți să plătim toți aceste constribuții!”, a zis Adrian Câciu.

Marius Budăi (PSD), despre PNRR

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a criticat din nou plafonul prevăzut de PNRR pentru cheltuielile cu pensiile și susține că Guvernul nu trebuie să accepte această condiționare și că el nu este de acord să semneze așa ceva.

„Guvernul României nu trebuie să accepte condiționarea ca totalul pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB! Eu nu sunt de acord să semnez așa ceva!”, a scris social-democratul, joi, pe Facebook.

Ministrul Muncii a amintit că România are peste 4 milioane de lucrători în UE, care contribuie la PIB-ul comunitar.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe