Adrian Țuțuianu, secretarul general adjunct al Guvernului, a vorbit despre protestul fermierilor și al transportatorilor, duminică, la Special B1 cu Eli Roman, și susține că „unele dintre solicitările protestatarilor sunt neserioase”.
Oficialul susține că „Guvernul a arătat disponibilitate de dialog” cu protestatarii.
„În primul rând, eu aș spune că Guvernul a arătat disponibilitate de dialog, vineri, sâmbătă, duminică, toți miniștrii au fost la lucru și s-a discutat cu protestatarii. S-au găsit anumite soluții, după cum bine știți, la Ministerul Transporturilor, care au fost agreate cu dânșii. Se pare că și aici sunt cel puțin două soluții, înțeleg, agreate de domnul Boloș (…), reducerea timpului de așteptare în vămi prin crearea unui culoar separat pentru cei din Uniunea Europeană și un culoar distinct pentru cei care vin în special din Ucraina cu mijloace de transport, sau această chestiune a combaterii unor activități de comerț nelegale cu cereale”, a declarat Adrian Țuțuianu.
Social-democratul s-a arătat de părere că „unele dintre solicitările protestatarilor sunt neserioase”.
„Eu am să vă spun nu prin trimitere la Comisia Europeană, nu că nu-i corectă trimiterea la Comisia Europeană, dar să dăm exemple foarte practice. Au cerut, de exemplu, să se renunțe la contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sigur că e o întrebare de ce dumneavoastră, de ce eu, de ce domnul Năsui (deputat USR, invitat și el în emisiune, n.r.), de milioane de ce milioane de români plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate și n-ar trebui să plătească anumite categorii. Am avut această exceptare, s-a constatat că nu este firesc. Vă dau exemplu din zona constructorilor, sunt peste 850.000 de oameni care nu plăteau nimic la asigurările de sănătate”, a adăugat Adrian Țuțuianu.
„A doua chestiune, au cerut să nu mai se plătească acciză la combustibil. Nu există așa ceva nicăieri în lume. Guvernul României a venit cu un sprijin pentru acciza pentru agricultură, 1,6 lei pe litru este sprijinul convenit la nivel european, suplimentar Guvernul a mai venit cu 2 lei”, a continuat el.
„Al treilea lucru pe care l-au cerut, renunțarea la e-Factura, la sigiliul mărfurilor, este o chestiune care iarăși arată un defazaj față de problemele reale. Ne propunem să combatem evaziunea fiscală. Ce a arătat practica altor state care au implementat sistemul? Că s-au încasat bani mai mulți din TVA, s-au încasat taxe și impozite din alte surse importante. România, în momentul acesta, pierde din TVA undeva la 37% din ce ar trebui să încaseze”, a mai spus secretarul general adjunct al Guvernului.