Ministrul Alexandru Petrescu, despre memorandumul România – SUA pe 5G: „Un document final va ajunge curând pe masa CSAT” / „Licitația 5G nu poate fi un eșec”

Ministrul Alexandru Petrescu, despre memorandumul România - SUA pe 5G: Un document final va ajunge curând pe masa CSAT / Licitația 5G nu poate fi un eșec
Ministrul Petrescu ZERO Comunicații / Inquam Photos

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a declarat, luni, în plenul Parlamentuluică un document privind implementarea tehnologiei 5G va ajunge curând pe masa CSAT-ului.

În privința Memorandumului semnat de Guvernul Românieicu administrația americana, un document final va ajunge pe masa CSAT-ului, unde Presedintele Romaniei va avea ocazia sa-si materializeze declaratiile politice, dand posibilitatea ca acest memorandum si clauzele cuprinse sa-si gaseasca un perimetru legal de a intra efectiv in vigoare„, a declarat ministrul Comunicațiilor, Alexandru Popescu, în Parlament.

În contextul dezbaterilor din Parlamemnt, ministrul Comunicațiilor a vorbit și despre implementareamemorandumului încheiat de România cu SUA în legislația internași despre licitația privind tehnologia 5G.

Licitatia 5G nu poate fi un esec. A fost proiectata a se finalize in Q4 anul curent. In ceea ce priveste nominalizari statale nu am nominalizat absoliut niciun fel de stat.

In ceea ce priveste raportul depus la Comisia Europeana,in primul trimestru al anului curent Comisia a cerut un raport in fiecare stat membru privind implementarea tehnologiei 5G. Acest raport a avut ca termen de finalizare ultima zi din iunie si afi depus pana pe15 iulie.Romania l-a depus pe data de 2 iulie. La 1 octombrie Comisia Europeana urmeaza sa compileze un raspuns comun vizavi de siguranta cibernetica vizavi de implementarea tehnologiei 5G. Exista o anumita marja de actiune pentru fiecare stat membru. În Q4 exista un proiect de lege pe care il lucram cu STSce va intra peste cateva saptamani in consultare publica”, a explicat ministrul Alexandru Petrescu.

Acesta a răspuns interpelării făcută deCătălin Drulă, deputat USR, care vorbit în plen despre lipsa implementării memorandumului încheiat de România cu SUA în legislație și despre pierderile pe care acest lucru la buget.

“În bugetul pe 2019 ati prins dumneavoastra, Guvernul, o suma de miliarde care s-ar obtine din vanzarea acestor licente. Pana in acest moment aceasta licitatie este un esec. Unul dintre obstacole este transouberea memorandului semnat cu sua in legislatie, in absenta acestui lucru va fi o lipsa de cel putin 2 miliarde de lei la buget”, a declarat deputatul USR.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:32 - Din mesajul Ursulei von der Leyen a fost eliminat fragmentul cu bilanțul deceselor civile și militare din Ucraina. Pe contul de Twitter al președintei Comisiei Europene a fost postat un nou mesaj video
19:00 - Franța, campioana mondială, a fost răpusă de Tunisia! Danemarca, eliminată din competiție! Grupa D s-a încheiat cu două surprize uriașe
18:35 - Pele a fost transportat la spital! Care ar fi starea fostului mare fotbalist și ce a spus fiica sa
18:13 - Angel Tîlvar (MApN): Ziua Națională va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție
17:56 - Meghan Markle a fost amenințată cu moartea când încă era membră activă a familiei regale britanice, susține Poliția din Londra: „Am avut echipe care au făcut cercetări”
17:55 - O ucraineancă şi-a găsit sfârşitul în judeţul Vâlcea. S-a spânzurat după ce a aflat că şi-a pierdut soţul şi fiul pe front
17:36 - Incendiu puternic la o fabrică de mobilă din Cehu Silvaniei, județul Sălaj (FOTO)
17:25 - Comisia Europeană își menține propunerea de suspendare a 7,5 miliarde euro din fondurile europene ale Ungariei: „Există în continuare un risc pentru bugetul UE”
17:21 - O celebră fântână din Roma va fi iluminată în culorile drapelului României pe 1 Decembrie
16:56 - Coaliția de guvernare din Italia a retras amendamentul care ar fi permis și în 2023 furnizarea de armament către Ucraina fără aprobarea parlamentului