Alexandru Rafila: Ca să poată avea loc Congresul PNL, numărul de cazuri înregistrate în București a fost reportat pentru ziua de luni. Guvernul Cîțu poartă responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla în perioada următoare (VIDEO)

Alexandru Rafila: Ca să poată avea loc Congresul PNL, numărul de cazuri înregistrate în București a fost reportat pentru ziua de luni. Guvernul Cîțu poartă responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla în perioada următoare (VIDEO)
Foto: Facebook @ Alexandru Rafila

Deputatul PSD Alexandru Rafila susține că Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică București au tolerat desfășurarea Congresului PNL, deși acesta „a pus în pericol sănătatea publică”. „Ca să poată avea loc acest eveniment, numărul de cazuri înregistrate în București a fost reportat pentru ziua de luni”, spune social-democratul, care face parte din comisia parlamentară de anchetă care cercetează situația.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Comisie parlamentară de anchetă privind organizarea Congresului PNL în actualul context pandemic. Ce a spus Alexandru Rafila (PSD)

„O schimbare majoră, apare un soi de vârf al numărului de infectări în București, care apare luni. De obicei, luni sunt chiar mai puține cazuri raportate decât în zilele precedente. De data asta, au fost de patru ori mai multe cazuri raportate decât în zilele precedente, or chestiunea asta nu numai că nu s-a mai întâmplat niciodată, din punct de vedere statistic nu este posibilă, mai ales că numărul de teste efectuate, chiar dacă a avut ușoare variații, au fost variații de 5% – 10%, nu discutăm de o creștere de patru ori. Nu se poate, mai ales că proporția de cazuri pozitive din numărul total de teste efectuate a depășit 25%, or din nou a fost o chestiune fără precedent”, a declarat deputatul PSD.

Alexandru Rafila acuză PNL „că a încălcat orice fel de măsură de protecție a cetățenilor”.

„Este clar că prin inacțiune atât Ministerul Sănătății, cât și Direcția de Sănătate Publică București au tolerat desfășurarea unui eveniment care a pus în pericol sănătatea publică, este una dintre concluzii. Ca să poată avea loc acest eveniment, numărul de cazuri înregistrate în București a fost reportat pentru ziua de luni. Concluzia este următoarea, actualul partid de guvernământ, Partidul Național Liberal, a încălcat orice fel de măsură de protecție a cetățenilor pentru a organiza un congres care în mod evident nu avea nicio legătură cu un spectacol artistic, cum s-a încercat inducerea unei comparații apropo de ocuparea spațiului în proporție de 50%. Un spectacol durează două ore, lumea vine și pleacă, aici a durat 10 ore, oamenii au interacționat intens atât înăuntru, cât și în afară”, a adăugat el.

Social-democratul spune că inclusiv elevii vor avea de suferit din această cauză.

„Oamenii au venit din toată țara la București, deci s-au dus acasă ca să răspândească infecția după congres, și consecința va fi foarte grea, mai ales pentru școli, pentru că din nefericire primii afectați vor fi copiii, pe de o parte, prin faptul că nu mai pot să desfășoare activitate școlară față în față, traume psihice, afectarea dezvoltării fizice, lipsa unei educații corespunzătoare, pe de o parte, iar pe de altă parte – și lucrul acesta trebuie foarte clar spus, vedeți ce s-a întâmplat azi apropo de explozia numărului de cazuri și de explozia numărului de decese – ceea ce se va întâmpla în perioada următoare, în următoarele două-trei săptămâni, povara grea a cazurilor de îmbolnăvire, a formelor grave și a deceselor, sute de decese zilnic, deja avem peste 200 de decese înregistrate astăzi, poartă un nume, este vorba de responsabilitatea guvernului condus de domnul Cîțu”, a mai afirmat Alexandru Rafila.