Soluțiile de moment sunt introduse când există o urgență majoră de sănătate publică, cum este pandemia de COVID-19, dar criza de personal din spitale poate fi rezolvată printr-o strategie de resurse umane în sănătate, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sâmbătă, la Bistrița, transmite Agerpres.
„Criza de personal din spitale nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment. Soluţiile de moment sunt soluţii pe care încercăm să le introducem atunci când avem o urgenţă majoră de sănătate publică, cum este pandemia. Dar criza din spitale se poate face dacă avem o strategie de resurse umane în sănătate. Staţi puţin, că abia am venit la Ministerul Sănătăţii. Sigur, avem o strategie cadru, dacă vreţi, să lucrăm împreună cu unităţile şi facultăţile de medicină. Dacă vom lucra împreună cu acestea, vom avea oameni bine pregătiţi”, a spus ministrul Sănătății.
Fenomenul de migrare a specialiștilor din sănătate a încetinit, remarcă Alexandru Rafila, dar în următorii ani va exista o criză a medicilor de familie.
„Trebuie să facem cumva să schimbăm situaţia medicinii de familie, pentru că în momentul de faţă medicii de familie au o medie de vârstă foarte înaintată, de peste 50 de ani. Lucrul acesta va duce, în anii următori, la o criză de medici pentru asistenţa medicală primară”, a adăugat Alexandru Rafila.
Oficialul social-democrat a participat la inaugurarea noii unități de primiri urgențe din Spitalul Județean de Urgență Bistrița, unde a indicat această instituție medicală drept un model pentru felul în care a atras medici tineri în ultimii ani, medici cărora li s-au oferit condiţii mai bune de muncă, aparatură de ultimă generaţie, dar şi posibilitatea de a locui în blocuri construite prin ANL, prin proiecte iniţiate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
„Să încercăm să replicăm modelul de la Bistriţa, să-i putem stabiliza în toate oraşele din România”, a mai afirmat Alexandru Rafila.