Alexandru Rafila: „Un guvern minoritar nu are pârghiile și credibilitatea să implementeze măsurile necesare în acest moment”

Alexandru Rafila: Un guvern minoritar nu are pârghiile și credibilitatea să implementeze măsurile necesare în acest moment
Foto: Inquam Photos / George Călin

Deputatul Alexandru Rafila a declarat joi, la sediul PSD, că doar un guvern care se bucură de o majoritate în Parlament poate avea pârghiile să impună măsurile sanitare necesare în actuala criză. El a sugerat astfel că opțiunea invocată de PNL, cea a unui guvern minoritar este una greșită:

Alexandru Rafila semnal privind respingerea unui guvern minoritar

“ Cred că ar ajuta dacă noi am avea un Guvern care să aibă o susținere largă în Parlamentul României care să poată să includă și PSD . În situații de criză, și exemplu îl avem în foarte multe țări, politicienii găsesc cale de comunicare să sprijine un guvern relevant. Din păcate noi dicutăm de mai bine de două săptămâni de un guvern minoritar care nu are pârghiile și credibilitatea necesaă ca să implementeze măsurile necesare în acest moment”.

Alexandru Rafila a făcut aceste declarații în condițiile în care la sediul PSD au loc consultări cu sindicatele și specialiștii din domeniul sanitar.

Pe de altă parte președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a exclus formarea unui guvern de tehnocrați condus de Alexandru Rafila, dar nici cooptarea PSD la guvernare:

„Eu în continuare am discuții cu domnul prim-ministru desemnat, Nicolae Ciucă. Prima propunere a PSD a fost să venim cu un guvern de tehnocrați specialiști până la alegerile generale anticipate. Este o posibilitate și nu trebuie exclusă. Eu iau în calcul tot ce este serios pentru deblocarea acestei crize. Nu condiționez nimic. Cred că răbdarea românilor începe să ia sfârșit”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Liberalii insistă pentru un guvern monoritar

Liberalii par să iniste asupra variantei unui guvern minoritar PNL-UDMR. Aceasta este opțiunea invocată atât de președintele PNL, Florin Cîțu, cât și de Nicolae Ciucă, premierul desemnat.

Acesta din urmă a declarat că nu închide ușa în fața nimănui și vrea să negocieze în continuare și cu PSD, și cu USR pentru susținerea din Parlament a unui guvern minoritar PNL – UDMR.

„Acum mandatul meu e să negociem pentru un guvern minoritar PNL – UDMR. Flexibilizarea mandatului urmează să fie discutată și decisă, dacă va fi cazul. Vineri, din punctul meu de vedere, e ultima zi în care putem să avem acest BPN (Birou Politic PNL)”, a mai afirmat Ciucă.

Ultima oră
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană
20:33 - Mihaela Sandu, medalie de bronz la Campionatul European de Șah pe echipe. Rezultate excelente și pentru Bogdan Deac, care continuă să avanseze în clasamentul mondial
20:15 - Restricțiile din Capitală, prelungite până pe 8 decembrie: Masca rămâne obligatorie / La ceremoniile de 1 Decembrie pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală (DOCUMENT)