Asztalos Csaba (CNCD): Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde / Orice condiționare sau limitare a drepturilor se poate face doar prin lege adoptată de Parlament

Asztalos Csaba (CNCD): Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde / Orice condiționare sau limitare a drepturilor se poate face doar prin lege adoptată de Parlament
Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul Cîțu urmează să adopte o Hotărâre prin care accesul în restaurante sau la evenimente să fie condiționat de prezentarea certificatului verde COVID, dacă rata de infectare cu coronavirus trece de 3 la mie. Însă Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a susținut că, din punctul său de vedere, o astfel de măsură nu poate fi introdusă decât prin lege adoptată de Parlament.

Asztalos Csaba, despre condiționarea accesului în restaurante de prezentarea certificatului verde

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 și 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO.

Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege.

În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de Parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări.

Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern, care este act administrativ al admistrației centrale, și nici prin Ordin de ministru.

Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiționalități”, a declarat Asztalos Csaba, pentru HotNews.

El a mai precizat că și adoptarea unei Ordonanțe de Urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate.

Asztalos Csaba a mai spus că în state precum Franța și Italia măsurile au fost reglementate prin lege.

Președintele CNCD a mai afirmat că măsurile ar putea „trece testul discriminării” dacă ar fi adoptate prin lege, dacă scopul este legitim, iar ele sunt adecvate și proporționale cu scopul: „În acest caz există un scop legitim, protecția sănătății publice, prevedirea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”.

Urmăriți B1TV.ro și pe