Hotărârea Curții de Apel Ploiești prin care este suspendată decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale de la finalul anului trecut, nu respectă prevederile legale. Cu toate acestea, singura instituție care poate poate anula această măsură este Înalta Curte de Casație și Justiție.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a comentat sentința pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, apreciind că judecătorul care a pronunțat-o a dat-o „în bară”. Augustin Zegrean a avut o intervenție în emisiunea „Bună România” difuzată de B1 TV.
„Sentința de astăzi spune că anulează HG privind alegerile și anulează decizia CCR de anulare a alegerilor. Aici a dat-o în bară pentru că nici o instanță din țară nu poate să anuleze deciziile CCR. Ceea ce spuneți dumneavoastră (faptul că alegerile prezidențiale ar putea să nu se desfășoare – n. red.) poate fi discutat. Decizia aceea există și trebuie să o anuleze cineva. Acest cineva nu poate fi decât Curtea Supremă pentru că este Curtea de Apel Ploiești care a mai făcut și alte lucruri mai minunate decât asta…”, a explicat Augustin Zegrean.
Potrivit spuselor sale, hotărârea Curții de Apel Ploiești există și produce efecte, chiar dacă nu respectă prevederile legii. El a arătat că odată publicată în Monitorul Oficial, decizia CCR devine obligatorie și nu poate fi atacată. Fostul președinte al Curții Constituționale a mai spus că o instanță a Curții de Apel Ploiești nu avea competențe să judece o decizie a CCR.
„Nici eu nu am fost de acord cu această decizie a CCR (de anulare a alegerilor din noiembrie – n. red.)… dar nu se poate anula de către un judecător de la Curtea de Apel Ploiești, pentru că scrie în Constituție. Hotărârile CCR devin obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. Nu există nici o cale de atac împotriva deciziilor CCR. Era pe vremuri, până în 2003…parlamentul cu 3 /4 putea să anuleze execuția. S-a renunțat la aceasta și mie mi s-a părut o soluție bună la vremea respectivă. Nu s-a apelat niciodată la ea și probabil de aceea a fost anulată…”, a mai spus Augustin Zegrean.
Fostul președinte al Curții Constituționale a mai spus că o hotărâre judecătorească trebuie pusă în aplicare și executată, indiferent dacă este bună sau proastă. Cel care nu o execută riscă să suporte consecințe penale, prevăzute de lege.
„Aici e problema mare pentru că o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, proastă, bună, cum este, există, este definitivă și trebuie executată. Dacă nu o execuți intri în sfera penalului privind neexecutarea unei horărâri judecătorești… Este grav ce se întâmplă… Uitați-vă, este plină practica judiciară de astfel de situații, nu atât de solemne precum aceasta. Sunt foarte multe hotărâri judecătorești definitive intrate în puterea lucrului judecat și omul ba face închisoare, ba își pierde averea, ba își pierde nevasta din asemenea situații…”, a precizat Augustin Zegrean.
Întrebat dacă decizia Curții de Apel Ploiești poate duce la anularea sau suspendarea alegerilor prezidențiale din 4 mai, Augustin Zegrean a precizat că această hotărâre trebuie anulată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Iar până la pronunțarea instnței supreme ea va produce efecte. Chiar dacă este declarat recursul, ÎCCJ nu poate analiza dosarul fără să existe o motivare a hotărârii.
„Recursul se poate declara, dar acest lucru nu poate schimba nimic. Pot să-l declare astăzi, pot să-l declare în instanță când pronunță hotărârea. Dar ca să ajungă la Curtea Supremă trebuie să fie motivată hotărârea”, a mai comentat Augusti Zegrean.