Augustin Zegrean, despre noile restricții anti-COVID: Trebuiau date prin lege, dar acum e prea târziu, situația e disperată. Ca toate problemele, la noi nu s-a luat nici aceasta în serios (VIDEO)

Augustin Zegrean, despre noile restricții anti-COVID: Trebuiau date prin lege, dar acum e prea târziu, situația e disperată. Ca toate problemele, la noi nu s-a luat nici aceasta în serios (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat vineri, pentru B1 TV, că noile restricții anti-COVID trebuiau impuse de Parlament, prin lege, nu de către Guvern. Iar asta se putea face de luni de zile. Acum, însă, situația e așa disperată, că nu mai contează. Zegrean a mai afirmat că, la fel ca toate celelalte probleme, nici pandemia nu a fost luată în serios la noi și a amintit declarația președintelui Klaus Iohannis de la finalul primăverii conform căreia coronavirusul a fost învins. De altfel, mai multe voci publice pun eșecul de până acum al campaniei de vaccinare pe seama declarațiilor triumfaliste ale șefului statului și ale premierului demis Florin Cîțu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Augustin Zegrean, despre noile restricții anti-COVID

„E prea târziu să mai vorbim despre legi, la noi situația e disperată, e vorba de viață și de moarte. Sigur că trebuia făcut prin lege, toate măsurile acestea trebuiau luate prin lege pentru că este vorba de limitarea unor drepturi fundamentale, iar Constituția României, dar nu numai, și tratatele internaționale pretind ca aceste drepturi să fie limitate numai prin lege. Într-un stat de drept cum se pretinde România, orice drept poate fi limitat, dar numai prin lege. Eu invoc dreptul meu la viață, altul dreptul său la liberă deplasare. Care are dreptate? Care trebuie ocrotit primul: dreptul la viață sau dreptul lui la liberă plimbare sau la distracție? De asta trebuie să se facă prin lege, dar e târziu să se facă lege. Dacă măsura a fost luată și e necesară, cred că ar trebui să se ia. Dreptul la viață e înaintea tuturor e primul trecut în toate constituțiile lumii”, a declarat fostul președinte CCR, pentru B1 TV.

Zegrean a reproșat apoi parlamentarilor că nu și-au făcut treaba de a veni cu o lege și politicienilor, în general, că au dat mesaje care mai mult au bulversat lumea.

„Ca toate problemele, la noi nu s-a luat nici aceasta în serios. Amintiți-vă de primele zile când spuneau doctorii că tratează virusul cu ciorbă și când președintele țării a ieșit la sfârșitul primăverii și a spus ”gata, am învins virusul” și așa mai departe. Păi, în ce să mai creadă oamenii?

Măcar acum ar putea să se așeze la masă să se facă lege. Se putea face legea. De luni de zile spun: trebuie făcut prin lege! Nu s-a făcut, au zis ”las’ că merge și așa”. Nu merge, că Guvernul de acum nu mai poate să facă proiecte de lege. Toată lumea le plânge de milă că nu pot face Ordonanțe. Nu acolo e baiul mare, baiul mare e că nu mai poate să facă nici proiecte de lege. Deci parlamentarii ar trebui ei să propună o lege acum pentru a rezolva aceste probleme. Mereu problema e la Parlament. Ei sunt aleșii poporului, ei au cea mai mare responsabilitate. Guvernul e în responsabilitatea lor, ei pun Guvernul, ei îl dau jos și au dovedit că dacă au vrut să-l dea jos, l-au dat, exact când nu trebuia”, a mai declarat Augustin Zegrean, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe