Augustin Zegrean: Pensia nu mai e contributivă, e cât vrea Guvernul. Dacă contribui mult sau puțin, tot dracu’ ăla-i! / Pensiile militare nu se pot tăia (VIDEO)

Augustin Zegrean: Pensia nu mai e contributivă, e cât vrea Guvernul. Dacă contribui mult sau puțin, tot dracu' ăla-i! / Pensiile militare nu se pot tăia (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că pensiile militare nu sunt pensii speciale și nu pot fi tăiate. În schimb, ar trebui stabilit „câte puncte de pensie primește fiecare în funcție de grad și atâta pensie să primească”.

Zegrean a mai susținut că, oricum, pensiile nu sunt contributive, așa cum se tot discută în spațiul public, ci sunt atât cât decide Guvernul că trebuie să fie.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Augustin Zegrean, despre pensiile militare

Pensiile militare „nu sunt pensii, sunt solde. Ei n-au salarii, n-au plătit niciodată pentru sistemul național de pensii, au un sistem separat de pensii care e alimentat de la bugetul de stat. Asta e legea lor, e regula la ei și așa trebuie să rămână.

Unii lucrează în birou… Dar în Armată poți să ai foarte multe locuri de muncă, trebuie să fii cu valiza. Ei nu au un loc fix, se mută dintr-o parte în alta, dacă vinr războiul, se duc în război, dacă nu vine, îl așteaptă.

Nu poate nimeni să țină evidența cât am lucrat în birou și cât pe câmpul de luptă, nu se poate! Cine a plecat în Irak a fost mai câștigat, că a luat soldă mai mare”, a declarat Zegrean.

Acesta s-a întrebat apoi cine ar avea curajul să le taie pensiile foștilor militari.

„De tăiat, nu le pot tăia. Statul trebuie să stabilească cât le dă pensie la militari. Ei nu au contribuit. Să spună câte puncte de pensie primește fiecare în funcție de grad și atâta pensie să primească, dar nu poți să spui acum că au ieșit la 45 de ani în pensie. Ei nu au vrut, au fost scoși în pensie pentru că s-a schimbat sistemul militar, am intrat în NATO, a trebuit să se reducă numărul de militari”, a mai spus fostul președinte CCR.

Zegrean: Pensiile nu se bazează pe contributivitate

Augustin Zegrean a mai susținut că degeaba vorbește lumea de acordarea de pensii pe principiul contributivității. Pensiile nu mai sunt contribuitive, ci sunt atât cât decide Guvernul.

„Tot aud că toată lumea spune că pensia trebuie să fie contributivă. Dacă eu vă spun că nu are nicio legătură contribuția cu punctul de pensie, ce-mi răspundeți? Punctul de pensie e stabilit anual de Guvern, nu contează cât a contribuit fiecare.

Pensia nu mai e contributivă, pensia e cât vrea Guvernul prin punctul de pensie. Valoarea punctului de pensie nu are nicio legătură cu contribuția cetățenilor. Dacă contribui mult sau puțin, tot dracu ăla-i!”, a afirmat Zegrean.

Urmăriți B1TV.ro și pe