AUR a depus în Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare: „O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri”

AUR a depus în Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare: „O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri”
George Simon consideră că singura soluție la actuala criză a energiei este reglementarea pieţei de profil. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar, informează News.ro. Iniţiatorii, deputaţii George Simion şi Lilian Scripnic, susțin că „o uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”.

Argumentele AUR pentru reintroducerea uniformelor în școli

Inițiatorii proiectului de lege susțin că uniformele şcolare au o tradiţie neîntreruptă în țara noastră încă din secolul al XIX-lea.

Ei mai afirmă că în România nu au fost efectuate studii sociologice şi pedagogice pe tema uniformelor şcolare, dar multiple studii efectuate în alte țări au demonstrat avantajele purtării lor:

  • un sentiment de apartenenţă la o școală și la o comunitate
  • prevenirea comportamentui ostil/de excludere şi luării în derâdere a cuiva pe tema înfăţişării sau a situaţiei economice
  • disciplinarea elevilor şi creşterea capacităţii de concentrare a acestora
  • educarea copiilor pentru a ști să se îmbrace elegant

„Purtarea uniformei elimină stresul copiilor (dar şi al părinţilor) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum şi a tentaţiei de a purta la şcoală o vestimentaţie excentrică, din tendinţa specifică vârstei de a epata în faţă colegilor sau de a se impune în faţa acestora”, mai susțin inițiatorii, potrivit News.ro.

Ei invocă și avantajul economic, pentru că părinții nu vor mai trebui să reînnoiască frecvent garderoba de şcoală a copiilor.

De asemenea, „purtarea constantă a uniformei la şcoală contribuie semnificativ la identificarea „intruşilor” care ar putea pătrunde în incintă, altminteri, neobservaţi”.

În plus, purtarea uniformei i-ar împiedica pe elevii mai mari să îşi declare făţiş apartenenţa la un grup (ca sa nu îi spunem „bandă”, care ar putea suna exagerat, dar care devine din păcate o realitate tot mai frecventă şi în învăţământul românesc), lucru ce ar putea genera conflicte, afirmă AUR.

Totodată, inițiatorii mai susțin că elevii cu uniformă îşi concentrează atenţia pe ce au de învăţat şi pe relaţia dintre ei, nu neapărat „ce are x sau y pe ea/el astăzi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)