Băsescu: Dacă actualizarea listelor electorale permanente se face corect, vor fi surprize mari, respectiv un număr de electori mai mare

Băsescu: Dacă actualizarea listelor electorale permanente se face corect, vor fi surprize mari, respectiv un număr de electori mai mare

Prezent sâmbătă la sediul său de campanie, Traian Băsescu a citit adresa emisă vineri de Curtea Constituțională către Guvern referitor la listele electorale permanente de la referendum.

Este o consistentă confuzie legată de ce a cerut CCR Guvernului, în ceea ce privește actualizarea listelor electorale. De aceea mă văd nevoit să dau citire în mod public, poate îl ajutăm pe Rus, să nu se mai ducă prin sate, să întrebe vecinul. Poate îi ușurăm munca domnului ministru și o aducem și în legalitate”, a declarat Traian Băsescu.

Președintele suspendat susține că actualizarea listelor electorale după referendum este împotriva legii, însă o decizie a Curții Constituționale nu poate fi contestată și trebuie astfel respectată.

Actualizarea listelor electorale după referendum este ilegală. Termenul dat de lege este că actualizarea trebuia făcută în maximum 5 zile de la data stabilirii referendumului. Practic să ceri actualizarea până la 29 iulie este împotriva legii, actualizarea trebuia făcută conform legii, până la maxim 5 zile de la data stabilirii datei referendumului. Pe data de 6 iulie s-a stabilit data referendumului…, listele electorale trebuie să cuprindă situația de la 11 iulie. E în regulă, dacă e o cerere a CCR aceasta nu poate fi contestată și trebuie îndeplinită”, a spus Traian Băsescu.

Totuși, președintele suspendat susține că dacă actualizarea listelor electorale permanenete se va face corect, va rezulta un număr mai mare de alegători.

Dacă actualizarea se face corect, va fi un număr de electori mai mari pe listele permanente, cu cel puțin 300.000. Numărul celor care au împlinit 18 ani este mai mare decât numărul celor care au decedat, ceea ce înseamnă că va fi un procent mai mic de participare la referendum. Legea ne spune cum se actualizează listele. Ceea ce v-am spus eu rezultă din lege”, a declarat acesta.

Traian Băsescu a declarat că autoritățile responsabile cu actualizarea datelor trebuie să ia listele electorale permanente și să constate dacă au fost radiate mai multe categorii de persoane, printre care cei decedați ori cei care au renunțat la cetățenia română până la data referendumului.

CCR a cerut Guvernului actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie și să transmită CCR numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Mă vad nevoit să explic public domnului ministru Rus, domnului ministru delegat Dobre, domnului chestor, dar și domnului doctor Ponta ce au de facut. Trebuie să ia listele electorale permanente și să constate dacă au fost radiați din liste cei care au decedat până la 29 iulie. Daca au fost introduși pe liste cei care au împlinit până pe 29 iulie 18 ani. Dacă au fost radiați din liste cei care au renunțat la cetățenia română până la data de 29 iulie. Dacă au fost trecuți pe listele electorale permanente toți cei care au dobândit cetățenia română până la 29 iulie. Dacă au fost radiați de pe liste până la data de 29 iulie cei condamnați cu suspendarea drepturilor electorale. De asemenea, trebuie să ia legătura cu spitalele de specialitate cu privire la evoluția celor a căror stare de sănătate mentalănu le permite exercitarea dreptului la vot. ”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu s-a referit apoi și la declarația ministrului Ioan Rus, care a afirmat că la nivelul comunităților rurale, mini-recensământul ar putea fi realizat „întrebând vecinii”, președintele suspendare recomandându-le membrilor Executivului să nu „umble pe coclauri”.

„Nu trebuie să umble pe coclauri, nu trebuie să îl intrebe pe nea Vasile de vecinul, ci trebuie să meargă la instituții să întrebe de cei care au dreptul să se afle pe listele electorale permanente și cei care nu au dreptul să se afle în aceste liste. Orice altă abordare înseamnă mistificare, fals, abuz. Povestea lui Rus. că se duce și întreabă ce face vecinul: dacă îi spune că e în vacanță, îl radiază sau nu? Atât domnul premier Ponta cât și domnul ministru Rus s-au așezat într-un ridicol greu de comparat cu ceva”, a spus Băsescu.

Se pregătește falsificarea listelor electorale prin recensămant în luna august, cand românii sunt în vacanță și vreo 3 milioane sunt plecați la muncă în străinătate”, a mai spus președintele suspendat.

Românii nu au validat lovitura de stat prin votul lor. Cei 256 m-au suspendat fără să îmi arate un articol din Constituție pe care l-am încălcat”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Președintele suspendat a lansat un îndemn la responsabilitate la adresa Guvernului, în condițiile în care România a pierdut din credibilitate în fața instituțiilor internaționale.

„Fac un apel la responsabilitate, pentru că Victor Ponta o să plece pe banii lui Ghiță la Dubai din nou, iar românii vor rămâne să sufere din cauza măsurilor luate cu lipsă de democrație. Acești oameni joacă acum tot ceea ce România a obținut de la UE, inclusiv libera circulație. Îi îndemn la responsabilitate. România a pierdut credibilitate, iar atunci când te duci să negociezi bugetul UE pentru România trebuie să fii credibil. Trebuie să ai parteneri. Cine va fi aliatul lui Victor Ponta și al lui Crin Antonescu, când ei sunt disprețuiți în Europa pentru încălcarea democrației?”, a spus președintele suspendat.

Traian Băsescu, despre listele electorale

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22372').select();" id="embed_text_22372" />