Băsescu: Kovesi, o variantă competitivă pentru Iohannis la alegerile prezidențiale din 2019 (VIDEO)

Băsescu: Kovesi, o variantă competitivă pentru Iohannis la alegerile prezidențiale din 2019 (VIDEO)

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat vineri, în cadrul emisiunii ”Talk B1”, articolul publicat de jurnaliștii de la Le Monde, în care au fost trecuți în revistă nume importante ale Europei, despre care spune ca sunt "proeuropeni convinși". Francezii au făcut un top al politicienilor în creștere din Europa, iar Laura Codruța Kovesi ocupă locul al patrulea în clasament.

”Nu am văzut articolul, dar dacă este trecută în categoria politicenilor de viitor, înseamnă că cei de la Le Monde au facut o analiză consistentă și au înțeles că are abordări de om politic și nu de procuror. Pentru funcția pe care o îndeplinește, e un semnal foarte prost pentru că arată că așa se vede. E clar că e un politician de viitor doamna Kovesi, cu condiția să nu se constate încălcări ale legii în activitatea dânsei”, a declarat Băsescu.

Întrebat unde o vede pe Kovesi în viitor în cazul în care va fi demisă de la DNA, fostul președinte a răspuns: ”În procuratură. Bănuiesc că nu își va abandona meseria pe care spune că o iubeste foarte mult. Îi mai ajung și ei anii de conducere. Să se mai odihnească. Nu cred că a fost născută să fie numai șefă”.

De asemenea, întrebat dacă există posibilitatea ca actuala șefă a DNA să candideze la alegerile prezidențiale din 2019, Băsescu a precizat: ”Poate fi, de ce nu? Oricine se înscrie într-o cursă are șansa lui. Mi-e greu să evaluez cum va fi în 2019 bătălia pentru președinție. Este clar că în acest moment, în afară de Iohannis nu există niciun competitor. Deci, doamna Kovesi ar fi o variantă competitivă pentru Iohannis”.

Traian Băsescu: Laura Codruța Kovesi ar fi o variantă competitivă pentru Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din 2019

#DIRECT_ONE_ost5x7#

Fostul președinte susține că liderul PSD Liviu Dragnea nu ar avea nicio șansă la prezidențialele din 2019 și a atras atenția supra faptului că e târziu pentru a apărea politicieni care să poată câștiga acest scrutin.

”Oamenii politici care să poată câștiga președinția nu pot fi construiți într-un an”, a explicat fostul șef al statului.

Totodată, Traian Băsescu a subliniat că șefa DNA ar trebui demisă pentru că a încălcat principiul separării puterilor în stat.

”Aici nu vorbesc de doamna Kovesi, vorbesc de un principiu. Poate să poarte orice nume procurorul general și procurorul șef DNA. Dicutăm de decizia CCR. Rețineti expresia de încalcare gravă a separației puterilor în stat.

Care este precedentul pe care îl creăm? Dacă ținem la statul ăsta trebuie să înțelegem că nu numele sunt importante, ci instituțiile. Mi-am făcut tot madatul de zece ani, cu Constituția în mână. Nu aș fi tolerat așa ceva.

Președintele nu se poate ascunde sub preș.

Eu oricum aș considera raportul ministrului Justiției facultativ pentru că mă obligă Constituția la reacție”, a mai spus Băsescu.