Berceanu, despre campania din 2009: Tot Doljul era un Geoană de la un capăt la altul. Oprea dădea ordine. Spre final, Geoană era cu ”Mihaela, dragostea mea!”, iar în sediul PDL plângeau cu toții. Doar Videanu era mai vesel

Berceanu, despre campania din 2009: Tot Doljul era un Geoană de la un capăt la altul. Oprea dădea ordine. Spre final, Geoană era cu ”Mihaela, dragostea mea!”, iar în sediul PDL plângeau cu toții. Doar Videanu era mai vesel

Fostul lider PDL Radu Berceanu s-a prezentat până la urmă la audieri în comisia ce anchetează alegerile din 2009, deși, inițial, a anunțat că nu vrea să vină, pentru că nu-i plătește nimeni drumul până la București și pentru că nu i se pare normal să dea explicații electricianului Eugen Nicolicea (PSD) și bibliotecarului Mihai Fifor (PSD), deveniți brusc mari specialiști în Drept. (Detalii AICI)

În opinia sa, această comisie a fost creată doar de distracție, pentru că unii politicieni vor să-și facă publicitate și pentru că vara nu prea sunt subiecte de dat la televizor: ”dacă nu se fac lucruri importante, se rămâne la o distracție, rămâne ideea că a lansat cineva un subiect. (…) Facem comisie ca să avem ce da pe la TV, că vara nu prea sunt subiecte”.

Berceanu a luat în derâdere dezvăluirile pe care le-a făcut jurnalistul Dan Andronic în legătură cu întâlnirea în casa lui Gabriel Oprea, în noaptea acelor alegeri, la care ar fi participat, printre alții, Florian Coldea, George Maior, Laura Kovesi și Vasile Dîncu.

De altfel, fostul lider PDL l-a luat peste picior și pe Andronic: ”Subiectul, n-am înțeles, a fost lansat de un ziarist sau de un specialist în campanie electorală? Că eu am înțeles că e un specialist în campanii electorale, dar el nu a avut niciun habar. Nu poți să fi specialist în campanii electorale, dar să nu fi participat la nicio campanie, să nu fi organizat nicio campanie, să spui că ești specialist așa, de chichi. Dar tu când te-ai dus la întâlnire, ce erai? În calitate de ce te-ai dus? Ți-a plăcut? Dacă ai primit bani pentru consultanță, ai plătit impozit? Acolo erai jurnalist sau consultant în campania electorală? Erai consultant pentru că țineai cu ei sau erai plătit? Deci te-ai dus și tu ca ei să vezi cine a ieșit?”.

Radu Berceanu a insistat că nu a fost absolut deloc implicat în acea campanie electorală, ba chiar nu mai candidase de ceva vreme la o funcție centrală.
Totuși, Berceanu le-a povestit jurnaliștilor niște amănunte interesante de la acea campanie din 2009:

A fost o comisie de campanie la care eu nu am fost. Domnul Băsescu ne-a spus ”care sunteți miniștri, vedeți-vă de ministere, că nu vreau să se spună apoi că în loc să vă faceți treaba, veniți la campanie și cu mașinile de la Ministere”. Eu așa am făcut. Eu nu am fost implicat nici în campania de la Dolj, în vreme ce Geoană era implicat rău, adânc.

Când a venit Domnul Băsescu la Dolj… Mai sunt și alte lucruri anterioare: nu am putut pune afișe și outdoor, că au fost date pentru Geoană, pentru că, fiind din Dolj, Geoană trebuia să fie pentru el un rezultat colosal acolo. Tot orașul era Geoană de la un capăt la altul.

Când noi am vrut să facem întâlnire, ni s-a spus că să facem pe un hipodrom sau velodrom, unde n-a venit nimeni. Noi am spus că facem unde a făcut PSD-ul, care nici nu a avut aprobare. Oamenilor veniți din județ nu li s-a dat voie să parcheze decât la marginea orașului, să vină pe jos până la locul întâlnirii.
Domnul Băsescu a avut întâlnirea în Dolj, în comuna Cetatea, la 80 de kilometri. Era o ceață groaznică. Eu i-am spus că nu se ducă, pentru că acolo Duță ia peste 90% din orice partid ar face parte, că toată comuna e cu el. Domnul Băsescu mi-a spus că i-a zis Oprea să meargă acolo. Au mers și a fost vestita altercație cu Dinescu. Eu nu am fost.

Oprea, când a ajuns acolo, a început să dea ordine și medalii cum să se așeze fiecare, deși de la PDL erau majoritatea, iar de la UNPR erau doar 14. Unul dintre ei i-a spus ”noi plecăm acasă dacă ne mai dați ordine, că noi am venit să-l vedem pe domnul Băsescu”.

Nu știu de ce nu l-au lăsat pe Dinescu să vorbească, pentru că el era mai apropiat de Băsescu decât de Geoană. Când s-a întors, i-am spus domnului Băsescu ”o să vedem rezultatele”. Rezultatele au fost cele mai proaste din toată țara. Nu știu ce a făcut Oprea…”.

Berceanu a mai spus că nu vede care e problema dacă s-au întâlnit acei oameni la Oprea acasă, pentru că ei nu voiau decât să afle rezultatul, așa cum voiau toți românii: ”ce puteau face niște oameni acolo, decât să stea pe la TV, să vadă ce rezultate mai sunt. Mai ales că erau oameni în poziții care depindeau de ce rezultate au alegerile. Ascultau știrile, încercau să afle. Și eu am făcut asta acasă, apoi am mers la partid unde plângeau cu toții. Și Voinescu, care am înțeles că e acum jurnalist la EVZ, era sus la etaj și plângea. Nu știu cui i se pare că o astfel de întâlnire era ceva foarte tenebros și ”statul paralel”… Am auzit tot felul de…

Întrebat dacă prezidențialele din 2009 au fost fraudate, el a spus: ”nici gând! În primul rând că majoritatea cred că erați și atunci ziariști și vă aduceți aminte. Toți au fost pe muchie de cuțit, erau foarte aproape Geoană și Băsescu. Geoană a ieșit cu ”Mihaela, dragostea mea!”, la noi plângeau toți de-adevăratelea. Videanu era mai vesel, că el a pus la punct sistemul cu numărătoarea voturilor și ne-a spus că nu e tragică treaba. Ce fraudare?”.

Întrebat dacă știe sumele din campanie, el a spus ”sigur că le știu”. Întrebat care au fost acelea, el a răspuns: ”nu le știu!”.