Consilier al lui Iohannis, despre mutarea ambasadei din Ierusalim: Nu ar reprezenta doar o încălcare a dreptului internațional, ci ar afecta şi poziţia UE

Consilier al lui Iohannis, despre mutarea ambasadei din Ierusalim: Nu ar reprezenta doar o încălcare a dreptului internațional, ci ar afecta şi poziţia UE

Fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, în prezent consilier al preşedintelui Klaus Iohannis pentru politică externă, spune că o eventuală decizie de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o temă de politică externă „deosebit de sensibilă şi complexă”.
Mai mult, el atrage atenţia că relocarea reprezentanţei diplomatice nu ne-ar afecta doar pe noi, ci şi Uniunea Europeană.

„O decizie de mutare, în acest moment, a Ambasadei României nu ar reprezenta doar o încălcare a dreptului internațional relevant, definit de rezoluțiile Consiliului de Securitate în materie, ci şi afectarea unității de poziţie a UE în acest dosar. Nu este greu de anticipat modul în care ar fi primită la nivelul Uniunii o astfel de acțiune tocmai din partea unui stat care, anul viitor, va exercita Președinția Consiliului UE, poziție care presupune, prin definiție, responsabilitate și echidistanță”, scrie Bogdan Aurescu, într-un text publicat pe site-ul contributors.ro.

„O eventuală decizie de relocare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o temă de politică externă deosebit de sensibilă și complexă, cu implicații politice și de securitate ample pe plan extern. Pentru că o astfel de decizie depinde de statutul Ierusalimului, care este doar o componentă – este adevărat, centrală – a unui dosar complicat, mult mai amplu, ce face obiectul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu”, consideră consilierul prezidenţial.

Potrivit lui Bogdan Aurescu, o astfel de decizie nu se poate lua „pripit, discreționar, fără un proces riguros de analiză”, în care să fie implicate în prealabil toate instituțiile relevante, mai ales Președintele României, care, din punct de vedere constituțional, este factorul care decide liniile directoare ale politicii externe a României.

El mai recomandă ca orice decizie pe această temă să fie luată în concordanţă cu interesele statului român în relaţiile cu toţi actorii externi implicaţi.
„O singură concluzie este posibilă pentru păstrarea predictibilității politicii externe românești, cu respectarea dreptului internațional și cu menținerea credibilității acțiunii noastre diplomatice echilibrate: o decizie de relocare a Ambasadei României la Ierusalim nu poate fi luată decât după finalizarea, prin acordul părților pentru o soluție durabilă, a Procesului de Pace (inclusiv, în cadrul acestuia, privind convenirea statutului Ierusalimului)”, încheie Bogdan Aurescu.