Bogdan Aurescu, despre discursul lui Viktor Orban: E regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României / Noi sprijinim Ucraina, statul-victimă, și susținem sancțiunile impuse Rusiei

Bogdan Aurescu, despre discursul lui Viktor Orban: E regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României / Noi sprijinim Ucraina, statul-victimă, și susținem sancțiunile impuse Rusiei
. Sursă foto: Ministry of Foreign Affairs, Romania / Facebook

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, dezaprobă declarațiile făcute de premierul ungar Viktor Orban, la Universitatea de vară de la Tușnad. „Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”, a spus ministrul. Aurescu a subliniat că România nu este de acord cu Orban.

Amintim că, în cuvântarea de la Băile Tușnad, Viktor Orban a criticat din nou sancțiunile impuse Rusiei și a susținut că Occidentul nu ar trebui să țină partea Ucrainei, ci să urmărească pacea. De asemenea, a denunțat „amestecul” dintre rasele europene și cele non-europene și a punctat că „la noi tatăl este bărbat, mama este femeie şi copiii noştri să fie lăsaţi în pace”.

Aurescu, despre discursul lui Orban de la Tușnad: Nu a fost nimic provocator în mod direct în relație cu România

Ministrul a afirmat că omologul său ungar s-a ținut de promisiune, căci demnitarii ungari prezenți la Tușnad nu au abordat teme sensibile pentru opinia publică din România.

Aurescu a amintit că, în cadrul vizitei efectuate de Péter Szijjártó în România, el a pus pe masă vizitele private în țara noastră ale oficialilor ungari și a insistat pentru manifestarea unei atitudini responsabile din partea acestora. Szijjártó a dat atunci asigurări că oficialii ungari care vor participa la evenimentele de la Tușnad vor manifesta o atitudine responsabilă față de relația bilaterală.

„Ceea ce am putut constata la final este că partea ungară a respectat această parte a înțelegerii noastre, în sensul că discursul public al oficialilor ungari, inclusiv discursul principal de sâmbătă al premierului Orban, nu a fost provocator la adresa României, nefiind abordate sau menționate, în special, chestiuni sensibile pentru noi, cum ar fi așa-zisa autonomie pe criteriul etnic sau acordarea de drepturi colective pentru persoanele aparținând minorităților naționale.

Astfel, solicitările ce au ținut strict de relația bilaterală cu România au fost avute în vedere, nu a fost nimic provocator în mod direct în relație cu România, ceea ce e diferit față de alte ediții ale acestui eveniment”, a declarat Bogdan Aurescu, pentru Digi24.

Ce spune Aurescu despre afirmațiile provocatoare ale lui Orban la adresa UE

Aurescu a admis, totuși, că au fost făcute declarații controversate privind războiul declanșat de Rusia în Ucraina, sancțiunile impuse de UE Moscovei și așa-zisul „amestec al raselor”.

„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile.

În același timp, discursul premierului Orban de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou, sunt aceleași concepții pe care le-am văzut deja în poziționările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg. Plus alte considerente de politică internă ungară”, a afirmat Aurescu.

Șeful diplomației române a punctat că fiecare stat e liber să-și definească pozițiile internațioanle cum dorește, dar România nu împărtășește „aceste opinii inadecvate” ale Ungariei, „de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acțiunea în sprijinul Ucrainei”.

Aurescu: România susține necondiționat suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei

„România a susținut și susține necondiționat suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, mai ales în actualul context. De asemenea, am sprijinit și sprijinim, în orice modalități conforme dreptului internațional, eforturile acestui stat de a face față agresiunii Rusiei.

Este clar că Ucraina este victimă a agresiunii ilegale a Rusiei, care este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste și să câștige.

Sancțiunile decise de UE, SUA și alți parteneri internaționali sunt necesare și utile, România a sprijinit și continuă să sprijine consolidarea regimului european și internațional de sancțiuni împotriva Rusiei, care își produc deja efectele. Iar aceste efecte vor fi resimțite de Rusia și mai mult în lunile următoare, pentru că este nevoie de un anumit interval de timp ca ele să acționeze. A fost și este o abordare corectă din partea comunității internaționale democratice.

De asemenea, suntem consecvenți și fermi ca stat membru al UE, aliat NATO și partener strategic al SUA, și, prin urmare, suntem vocali și extrem de activi în promovarea și consolidarea valorilor democratice, a statului de drept, a ordinii mondiale bazate pe reguli, a respectării dreptului internațional”, a mai declarat ministrul de Externe, pentru Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe