Călin Popescu Tăriceanu, despre trimiterea în judecată a lui Victor Ponta: Probabil vom intra într-o criză politică. Iohannis poate să suspende un membru al Guvernului, dar nu pe premier (VIDEO)

Călin Popescu Tăriceanu, despre trimiterea în judecată a lui Victor Ponta: Probabil vom intra într-o criză politică. Iohannis poate să suspende un membru al Guvernului, dar nu pe premier (VIDEO)
Foto: B1 TV

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, sâmbătă seară, în cadrul emisiunii „Lumini și Umbre”, moderată de Dan Andronic și difuzată pe B1 TV, că trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta va determina, probabil, o criză politică.

„În primul rând o astfel de acuzație, sigur care nu este practic nouă, este o acuzație foarte gravă. Aceste acuzații trebuie bine cântărite când e vorba de premierul țării. Acest lucru poate crea o criză politică majoră.

S-a mai întâmplat ca acuzații insuficiente să fie infirmate în instanță. Aici trebuie să fie extrem de mult profesionalism atunci când vorbim de acuzații împotriva premierului, nu pentru că e mai sus de lege, dar se poate crea o criză politică.

Probabil vom intra într-o criză politică, fără doar și poate ese nevoie ca actuala coaliție de guvernare să se reunească și să vorbească despre această problemă”, a spus Tăriceanu.

Șeful Senatului a precizat că președintele Iohannis are dreptul „să suspende un membru al Guvernului, dar nu pe primul ministru”, explicând că premierul are o altă calitate, în distingere de membrii guvernului.

„Dacă președintele își propune să profite de acest lucru s-ar putea să forțeze demisia premierului, nu neapărat prin suspendare, dar este un demers periculos. Sau președintele așteaptă reacția premierului. Nu am avut precedente de acest fel în România, nu este o situație ușoară”, a spus Tăriceanu.

Tăriceanu a mai spus că, în cazul în care premierul va alege să demisioneze sau va fi suspendat, președintele Iohannis ar trebui „să respecte rezultatul alegerilor din 2012, care este bazat pe USL, pe coaliția care este acum la guvernare: PSD, ALDE și UNPR”.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. (Detalii AICI)

Călin Popescu Tăriceanu, despre trimiterea în judecată a lui Victor Ponta