CCR: Călin Popescu Tăriceanu poate fi anchetat pentru abuz în serviciu / Reacția fostului șef de Senat

CCR: Călin Popescu Tăriceanu poate fi anchetat pentru abuz în serviciu / Reacția fostului șef de Senat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională a respins joi, cu majoritate de voturi, sesizarea lui Robert Cazanciuc, președintele Senatului, cu privire la un posibil conflict juridic între Senat şi Parchetul General, referitor la ancheta care îl vizează pe Călin Popescu Tăriceanu.

Cazanciuc sesizase CCR cu argmentul că, prin anchetarea predecesorului său de la șefia Senatului, Parchetul General ar fi intervenit în activitatea Legislativului. Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub acuzare de procurori pentru abuz în serviciu deoarece nu a supus aprobării plenului vacantarea mandatului de senator al social-democratului Cristian Marciu, declarat incompatibil de Curtea Supremă pentru că, în 2010, a fost simultan consilier judeţean şi acţionar al unei firme de construcţii.

În replică la decizia judecătorilor constituționali, Tăriceanu a avertizat că de acum orice parlamentar se va putea trezi că e anchetat pentru că a votat într-un fel sau nu a votat deloc.

Curtea Constituțională nu i-a dat dreptate lui Robert Cazanciuc: Nu există conflict între Senat și Parchetul General

CCR a respins, cu majoritate de voturi, cererea formulată de social-democratul Robert Cazanciuc și a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Senat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui Senatului şi Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică”, a transmis Curtea Constituțională.

Reprezentantul Senatului a argumentat în fața judecătorilor constituționali că acest conflict există deoarece s-a produs o confuzie între rolul preşedintelui Senatului şi al Biroului permanent, în sensul în care nu şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu la vremea respectivă, decide asupra sesizărilor formulate de justiţie, ci procedura prevede o aprobare în Biroul permanent.

Reprezentantul Parchetului General, în schimb, a arătat că Parlamentul şi-a exercitat abuziv şi discreţionar rolul în raport cu alte instituţii ale statului

Judecătorii constituționali s-au pronunțat joi, după mai multe amânări.

Sesizarea la CCR a pornit de la o anchetă care îl vizează pe Călin Popescu Tăriceanu

Sesizarea lui Rober Canzanciuc (PSD) a pornit de la ancheta ce-l vizează pe Călin Popescu Tăriceanu. Acesta este acuzat de abuz în serviciu pentru că, atunci când a fost președinte al Senatului, nu a supus aprobării plenului vacantarea mandatului de senator al lui

Cristian Marciu (PSD), declarat incompatibil de Curtea Supremă pentru că, în 2010 ,a fost simultan consilier judeţean şi acţionar al unei firme de construcţii.

În martie 2017, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Senatului să vacanteze mandatul lui Marciu (PSD) din cauza incompatibilităţii.

Reacția lui Călin Popescu Tăriceanu la decizia CCR

În replică, Tăriceanu a subliniat că nu a fost vina lui că solicitarea ANI nu a fost pusă în practică: „Solicitarea a fost pusă pe Bp care a repartizat solicitarea ANI şi a Parchetului către Comisia juridică. Comisia juridică nu a dat curs solicitărilor. PÎCCJ a considerat că eu am făcut un abuz în funcţie. Parlamentarii care nu au votat, nu erau ai ALDE, erau de la toate partidele. Nimeni nu are dreptul să ceară unui parlamentar să voteze într-un fel sau să nu voteze”.

„Se acum înainte o să ne trezim, nu e vorba de persoana mea, oricare parlamentar va putea să fie anchetat de Parchet de ce a votat într-un fel sau de ce nu a votat. (…) Oricând se pot trezi cu o anchetă a Parchetului în legătură cu voturile pe care le-au exprimat sau cum este cazul la Senat, despre cazul în speţă, nici măcar nu s-a votat”, a declarat Tăriceanu, citat de News.ro.

El a mai spus că a ajuns în această situație deoarece unii vor să-l scoată din joc să nu mai fie ales și în noul Parlament: „Se pare că apropierea alegerilor îi determină pe unii să găsească soluţii pentru a mă scoate din joc”.