Ce șanse are Nicușor Dan să blocheze în Consiliul General planurile urbanistice zonale pentru cinci sectoare din București

Ce șanse are Nicușor Dan să blocheze în Consiliul General planurile urbanistice zonale pentru cinci sectoare din București
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șantierele haotice din București ar putea lua sfârșit, după ce primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că vrea să suspende Planurile Urbanistice Zonale ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. Mingea se află însă în curtea Consiliului General al Municipiului București care va trebui să voteze această propunere la următoarea ședință ce va avea loc vineri, 26 februarie.

Nicușor Dan vrea să blocheze planurile urbanistice zonale din cinci sectoare

Nicușor Dan susține că Bucureștiul ar trebui să respecte Planul Urbanistic General din 2000, prin care ar trebui să fie realizate spații pentru activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi. Totodată, edilul spune că dezvoltarea de tip blocuri între blocuri trebuie să înceteze. Mai mult decât atât, Dan a mai precizat și faptul că autorizațiile care au fost deja date pentru construcția blocurilor nu vor fi anulate, dar vor fi oprite construcțiile neaurotizate.

“După suspendare PUZ-urilor de sector revenim la PUG peste tot. Nu suntem absurzi. Adică, dacă în baza PUZ-urilor de Sector s-a prevăzut extinderea unei școli, a unei grădinițe, un pasaj rutier, o mare lucrare de infrastructură de care Primăria are nevoie, pentru că există deja toate avizele pentru PUZ-ul de Sector, Consiliul General poate să dea punctual un PUZ pentru respectiva investiție. Deci aceste investiții nu vor fi în niciun caz blocate. De pe o lună pe altă CGMB poate să dea un PUZ pentru fiecare dintre aceste investiții pe care le considerăm necesare”, a explicat Nicușor Dan.

Consilierii generali ai USR PLUS vor vota vineri pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sectoare pentru 2 ani și îi solicită primarului general, Nicușor Dan, ca, în termen de o lună, să prezinte „un plan concret de actualizare și modernizare” a Planului Urbanistic General.

„Este vorba de acele PUZ-uri care conțin prevederi derogatorii nocive, menite să continue dezvoltarea urbanistică haotică din ultimii ani din București, cu afectarea puținelor zone verzi care au mai rămas in capitală”, precizează organizația USR București.

Totul va depinde de votul PNL.Oficialii PNL au declarat la rândul lor ca-l vor sustine peNicusor Danin proiectul de suspendare a planurilor urbanistice coordonatoare ale sectoarelor Capitalei.

În Consiliul General, PSD are 21 dintre cele 55 de mandate de consilieri, urmat de USR-PLUS cu 17 mandate, PNL cu 12 mandate şi PMP cu 5 mandate. Prin urmare dacă USR și PNL își respectă promisiunile, proiectul ar trebui să treacă la vorul de vineri.

Reacția dezvoltatorilor imobiliari

În urma aunțului făcut de Nicușor Dan, marii dezvoltatori care ani la rândul au făcut legea în ceea ce privește proiectele urbanistice ale Capitalei s-au mobilizat rapid și au ieșit la atac. Potrivit acestora, suspendarea PUZ-urilor aferente sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 poate duce la amânarea sau anularea unor investiții de peste trei miliarde de euro, arată Asociația Investitorilor din Real Estate din România (AREI).

Asociația a luat act de includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București din data de 26 februarie 2021 a proiectelor de Hotărâre privind suspendarea Hotărârilor Consiliului General al Municipiului București prin care se aprobaseră anterior Planurile Urbanistice Zonale aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 și atrage atenția asupra nerespectării termenului legal de transparență decizională.

”Incertitudinea și lipsa de transparență în procesul decizional trebuie înlocuite cu predictibilitate și colaborare cu mediul de afaceri”, a declarat Antoanela Comșa, Președinte al Consiliului Director AREI, adăugând: ”Pe lângă provocările crizei sanitare cu care s-a confruntat tot mediul de afaceri, activitatea investițională din București este acum puternic îngreunată de schimbările de viziune și strategie urbanistică ce derivă din intenția de suspendare a PUZ-urilor, aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, care se face fără respectarea termenului de transparență decizională conform Legii 52/2003. Considerăm necesar ca aceasta revizuire a regimului urbanistic al Municipiului București să aibă și o componentă de consultare publică, similară celei prevăzute de lege pentru aprobarea planurilor urbanistice zonale.”

Dacă va fi aprobată, suspendarea PUZ-urilor începe de pe 5 martie, pentru 24 de luni. Pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire / desființare emise de Primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București vor respecta prevederile documentațiilor de urbanism anterioare. Prevederile de suspendare se aplică inclusiv certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire / desființare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârilor, prevăd proiectele de hotărâre.