Ce spune Vasile Dîncu despre oprirea de la zbor a aeronvaelor MiG 21 LanceR: „Ne-am gândit în primul rând la siguranţa piloţilor”  

Ce spune Vasile Dîncu despre oprirea de la zbor a aeronvaelor MiG 21 LanceR: „Ne-am gândit în primul rând la siguranţa piloţilor”   
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Apărării a vorbit despre oprirea de la zbor a MiG-urilor 21 LanceR. Vasile Dîncu spune că principalul aspect luat în calcul a fost siguranța piloților. Totodată, el a precizat că această decizie nu va afecta capacitatea de apărare a României.

Reamintim că Ministerul Apărării Naționale a anunțat vineri suspendarea activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR. Activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie, la ordinul luat de șeful Statului Major al Apărării.

Ce spune Vasile Dîncu despre oprirea de la zbor a MiG-urilor 21 LanceR

Ministrul Apărării Naționale a adus în discuție faptul că în ultimele zile au fost accidente ce au implicat aeronavele de tip MiG-21 LanceR, iar siguranța piloților a fost principalul motiv pentru care s-a decis suspendarea acestor zboruri.

În ultima vreme au fost accidente, avem mici semne de defecţiuni care nu au produs accidente, dar sunt semne care au apărut destul de des. (…) Vreau să vă spun că nu este vorba, sigur, nu le trecem la fier vechi, MiG-urile trec în conservare, piloţii pe care îi avem, o parte din ei, sigur că vor fi reprofesionalizaţi pentru zona F16 sau alte misiuni în zona aceasta, a aviaţiei.

MiG-urile pe care le avem funcţionale o să rămână în dotarea Armatei, dar în acest moment consideră comandamentul Armatei că este necesar să fie oprite de la zbor, să nu avem accidente în viitor. Aceasta este hotărârea cea mai importantă. Vreau să spun că acest lucru nu afectează capacitatea noastră de apărare aeriană în acest moment (…). Ne-am gândit în primul rând la siguranţa piloţilor”, a declarat Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.

După cum a declarat Vasile Dîncu, este vorba despre aproximativ 26 de aparate de zbor de timp MiG-21 LanceR.

Activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, suspendate

Ministerul Apărării Naționale a informat că activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR vor fi suspendate.

Prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie.

Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, se arată în comunicatul transmis vineri de MApN.

O aeronavă MiG-21 LanceR fusese implicată și în catastrofa aviatică de la începutul lunii martie, când un avion de acest tip și un elicopter IAR 330-Puma – care pornise în căutarea sa – s-au prăbușit, într-un incident soldat cu moartea a opt militari români. Ca măsură de precauție, aparatele de zbor similare au fost consemnate la sol până la efectuarea cercetărilor și până la o eventuală reautorizare din partea Forțelor Aeriene Române.

Urmăriți B1TV.ro și pe