Ceremonia de ziua Unirii Principatelor. Klaus Iohannis: „Trăim vremuri marcate de numeroase provocări iar pandemia a schimbat radical realitatea cu care eram obișnuiți” (VIDEO)

Ceremonia de ziua Unirii Principatelor. Klaus Iohannis: Trăim vremuri marcate de numeroase provocări iar pandemia a schimbat radical realitatea cu care eram obișnuiți (VIDEO)

Ceremonia din parcul Carol I din București a început în jurul orei 11.00. La eveniment participă Klaus Iohannis, președintele României, premierul Nicolae Ciucă și șeful PNL Florin Cîțu. În imgini apare și Vasile Dîncu, ministrul Apărării, dar și primarul Capitalei Nicușor Dan.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că Unirea de la 24 ianuarie demonstrează cât de importantă este existența unui proiect care să coaguleze energiile poporului nostru:

„Unirea a reprezentat un ideal încă din timpul Revoluției Pașoptiste și a prins contur prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, o strategie iscusită generată de profundul patriotism și de solidaritatea oamenilor politici ai vremii. Unirea de la 24 ianuarie demonstrează cât de importantă este existența unui proiect care să coaguleze energiile poporului nostru. În vremuri complicate, românii au demonstrat că pot acționa cu voință comună pentru definirea unui proiect istoric”.

Președintele a vorbit despre realizările domnitorului Alexandru Ioan Cuza:

„În scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza a schimbat cursul istoriei și a reușit să consolideze Unirea prin crearea primului Parlament unic și a primului Guvern unic.

El a fost cel care a pus bazele statului român modern, înfăptuind numeroase reforme în domenii esențiale precum armata, sistemul electoral, administrația publică, justiția, învățământul, agricultura ori sistemul fiscal.

Totodată, Alexandru Ioan Cuza a obținut recunoașterea Unirii de către marile puteri și acceptarea acesteia ca un act definitiv și ireversibil, făcând cunoscut faptul că voința poporului român nu mai putea fi ignorată.

Prin realizarea Unirii de la 1859, s-a demonstrat că unitatea etnică, lingvistică şi culturală trebuie urmată, firesc, de cea politico-administrativă, calea pragmatică în direcția consolidării puterii Principatelor Unite. În 1859, românii au ales să-și construiască viitorul în acord cu valorile și principiile europene, iar faptul că astăzi România este stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice dovedește că, în pofida teribilelor încercări la care ne-a supus istoria, idealurile poporului nostru au rămas mereu aceleași – libertatea, democrația, unitatea națională și buna funcționare a instituțiilor statului”.

Șeful statului a invocat contextul actual marcat de pandemia de COVID-19:

„Trăim vremuri marcate de numeroase provocări iar pandemia a schimbat radical realitatea cu care eram obișnuiți obligându-ne să adoptăm măsuri dificile, să facem sacrificii dar și eforturi pentru depășirea crizei. Compleitatea acestei perioade reclamă măsuri coerente și durabile. Așa cum am dovedit în momente de cumpănă vom face tot ce este necesar pentru progresul României, pentru apărarea valorilor democratice și pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe