Compensarea facturilor la energie, explicată pentru B1 TV. Cine, cum și de când va beneficia de măsurile Guvernului (VIDEO)

Compensarea facturilor la energie, explicată pentru B1 TV. Cine, cum și de când va beneficia de măsurile Guvernului (VIDEO)

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a vorbit miercuri seara, în emisiunea „Breaking News”, despre compensarea facturilor și plafonarea prețurilor, în contextul trendului puternic inflaționist.

13 milioane de români vor beneficia de compensarea facturilor la energie, a explicat ministrul Popescu, pentru B1 TV. În cazul curentului electric, pentru compensarea facturilor consumatorului mediu, sunt vizate gospodăriile cu consum de 150-1000 de kw.

„Ceea ce am propus și a adoptat Guvernul Cîțu este Ordonanța 118, în vigoare din 1 noiembrie până pe 31 martie.

Practic, toți consumatorii cu un consum mediu – am estimat noi ‘consum mediu = venit mediu’, vorbim despre 5,2 milioane de gospodării racordate la energie electrică din totalul de 8 milioane. Vorbim despre 13 milioane de români, 2,2 milioane de gospodării racordate la reteaua de gaze dintr-un total de 3,6 milioane. Dacă înmulțim cu 2,5 ajungem la peste 5 milioane de români care sunt racordați la gaze. Cam 65% din populația României racordată la gaze va beneficia de compensare, începând cu data de 1 noiembrie, până la data de 31 martie 2021. Creșterea de preț ar trebui să se reflecte din luna noiembrie. 

Pentru consumatorul vulnerabil, dacă din calcul reiese că este mai bine să acceseze ordonanța cu privire la consumul mediu, atunci va beneficia de cea mai favorabilă variantă.

La consumatorul vulnerabil, persoana vulnerabilă trebuie să meargă către primării să completeze niște date (…) Pentru Ordonanță (n.r. – pentru consumul mediu) nu trebuie să facă absolut nimic, decât să-și urmărească consumul la energie și gaz, ca să nu depășească decât cu maxim 10% acea plajă de consum. Vorbim despre un consum de 150 kw – 1.000 de kw”, a declarat Virgil Popescu, pentru B1 TV.

Exemplu. Cum vor fi compensate facturile la curentul electric

Virgil Popescu a exemplificat în platoul B1 TV. Pentru un consum lunar de 100 de kw, cu un tarif de 0,85 lei/kw, factura la energie electrică va costa 85 de lei. Statul român va compensa 21 de bani/kw – adică „taxa de transport și distribuție”, deci -21 de lei din factură. Compensarea va apărea direct în factură. Astfel, în loc de 85 de lei, factura va avea valoarea de 64 de lei, dar va trebui să fie achitați 68 de lei – preț de referință.

Practic, în baza noii formule, a fost stabilit faptul că facturile de peste 68 de lei vor fi compensate, potrivit ministrului Energiei.

Pentru factura la gaze, plafonarea va fi de 25%.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației
17:24 - Florin Cîțu: Nicolae Ciucă a cerut PSD și USR un armistițiu politic. Partidele să susțină un guvern minoritar PNL – UDMR, pe termen limitat (VIDEO)
17:02 - Valeriu Gheorghiță anunță maraton de vaccinare la fiecare sfârşit de săptămână, în București, până la finele anului. Lista centrelor (VIDEO)