Crin Antonescu, așteptat să se retragă din politică: „Declarația înseamnă faptă”

Crin Antonescu, așteptat să se retragă din politică: „Declarația înseamnă faptă”

Pusă în faţa unei situaţii la care nu se aştepta, USL încearcă să găsească soluţii de ieşire pentru declaraţiile lui Crin Antonescu legate de plecarea sa din politică în cazul în care Traian Băsescu se va întoarce la palatul Cotroceni. Însuşi Antonescu a pendulat între a-şi respecta sau nu promisiunea, fapt ce a făcut să fie numit de mass-media, „Răzgândescu”.

Prima declaraţie a actualului lider al PNL a venit în euforia suspendării preşedintelui Băsescu:

„Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu Crin Antonescu ma retrag definitiv din viaţa politică”, a anunțat Antonescu, pe 6 iulie.

„Trebuie să ştie domnul preşedinte, trebuie să ştim toţi, care facem politică până la nivelul de a suma responsabilităţi în statul şi în sistemul pol românesc, că în anumite împrejurări şi în anumite funcţii, vorba, declaraţia înseamnă faptă, susținea Antonescu la dezbaterea cererii USL de suspendare a președintelui, făcând referire la unele declarații ale acestuia.

Câteva săptămâni mai târziu, cuvintele rostite în Parlament aveau să capete o altă semnificaţie în studiourile trustului Intact, aparţinând familiei Voiculescu, aliatul său din politică. Invitat la o emisiune TV, Crin Antonescu a mărturisit că nu se simte obligat să respecte promisiunea făcută în plen.

„N-am făcut o promisiune, că nu datoram nimănui. Am spus pur si simplu domnului Băsescu că înţeleg că după referendumul acesta nu o să mai fim împreună, ori pleacă dânsul, ori plec eu. Când am văzut, totuşi, cât de mult sunt interesaţi partizanii domnului Băsescu, sigur că am avut un sentiment ambivalent. A survenit acest element care dă peste cap orice condiţie de competiţie electorală, în care domnul Băsescu strigă: fugiţi, fugiţi de la urne. Evident că nu mai sunt legat de niciun angajament şi de niciun rămăşag”, spunea Crin Antonescu la 26 iulie.

O zi mai târziu, acelaşi Crin Antonescu, o altă declaraţie:

„Nu am afirmat că nu mai demisionez. Dacă asta este grija principală a dumneavoastră, nicio grijă, fac ceea ce am spus că voi face. Niciodată nu am încălcat ceea ce am spus în Parlamentul României sau ceea ce am spus că voi face”.

Pentru a fi şi mai convingător, peste încă o zi, Crin Antonescu a dat angajamentului său o altă culoare. Promisiunea devenea mult mai drastică.

„Mă ţin de cuvânt şi spun încă o dată clar: Traian Băsescu, nu am pus niciun pariu cu tine, pentru că eşti un mincinos. Am pus rămăşag cu mine şi cu onoarea mea. Ori tu, ori eu. Eu nu am minţit niciodată, eu nu mă mint pe mine şi nu mint oamenii care şi-au pus speranţa în mine şi în cei cu care am construit toate aceste lucruri. Eu nu mai am ce căuta în politică dacă nu vom fi nouă milioane de români curaţi, în lumină, în picioare”, a mai spus Antonescu.

Potrivit datelor BEC, mai era nevoie de peste un milion şi jumătate de oameni pentru ca ţinta de nouă milioane de alegători să fie atinsă.

Actualul lider al PNL, Daniel Chiţoiu, depune eforturi pentru a face uitată promisiunea lui Crin Antonescu. Nu fără un mic ajutor însă. Cuvintele partenerului Victor Ponta sunt literă de lege pentru interimarul liberal, care repetă fără ezitare ce i se suflă.

„Crin Antonescu v-a spus ceva legat de retragerea din viața politică? Nu se poate lua o decizie până nu avem verdictul CCR și trebuie să avem o ședință în forurile PNL. Cine câștigă referendumul, cum să plece din politică? Cel care pierde el trebuie să plece, nu cine a câștigat”, a spus Chițoiu.

Cert este că situaţia pentru USL în acest moment este una complicată, hatârul lui Dan Voiculescu prin gura lui crin antonescu de a-l suspenda pe Traian Băsescu a fost satisfăcut pentru a doua oară, şi tot fără rezultat. În cercurile USL se cunoaşte şi împrejurarea care a dus la această suspendare: o dorinţă veche de-a lui Dan Voiculescu şi o şedinţă nocturnă între Victor Ponta şi Crin Antonescu care a negociat cu demisia pe masă până demisia în încercarea de a-l convinge pe liderul PSD să fie de acord cu această suspendare, în caz contrar urmând ca fruntaşul liberal să-şi depună demisia şi să rupă alianţa cu PSD. Acum cel puţin unul dintre cei doi ar trebui să-şi repecte promisiunea până la capăt.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit