Cristian Bușoi: Am solicitat Comisiei Europene ca statele membre să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie și fondurile europene rămase neutilizate din exercițiul 2014-2020

Cristian Bușoi: Am solicitat Comisiei Europene ca statele membre să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie și fondurile europene rămase neutilizate din exercițiul 2014-2020
Cristian Bușoi (PNL), președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, și Kadri Simson, comisarul european pentru energie. Foto: Facebook

Eurodeputatul PNL Cristian Bușoi a anunțat, joi, că a solicitat Comisiei Europene ca statele membre ale UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie, pe lângă fondurile din certificatele de emisii CO2, și fondurile europene rămase neutilizate din exercițiul 2014-2020 (n+3 2023).

La invitația lui Cristian Bușoi, comisarul european pentru energie a participat la ședința Comisiei ITRE din Parlamentul European

„Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a fost prezentă astăzi, la invitația mea, la ședința Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, pe care o prezidez în Parlamentul European pentru a prezenta pe larg setul de măsuri adoptat ieri de Comisie, care va ajuta statele membre să ia decizii imediate pentru a reduce impactul creșterii prețurilor pe piața de energie asupra gospodăriilor și a întreprinderilor, în această iarnă”, a scris Cristian Bușoi, joi, pe Facebook.

Potrivit eurodeputatului, comisarul european Kadri Simson a explicat că sprijinul ar putea lua forma plăților forfetare către familiile cu venituri mici sau sprijin direct pentru un consum minim definit pe gospodărie sau locuitor.

„Iar ținta principală ar trebui să fie, din motive de echitate, consumatorii vulnerabili, pentru care va exista o definiție armonizată. Pentru protejarea imediată a întreprinderilor, statele membre UE vor putea acorda ajutoare de stat și reduceri specifice în materie de taxe și impozite. Aceste măsuri ar trebui să poată fi ajustate cu ușurință în primăvară, când se preconizează că situația se va stabiliza, iar prețurile ridicate ale gazului vor începe să scadă. De iarna aceasta însă, în care intrăm cu depozite subterane de gaze la un nivel mai mic decât media istorică, trebuie să trecem cât mai bine”, a adăugat președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Cristian Bușoi spune că a rugat-o pe Kadri Simson „să se implice cât mai activ pentru a convinge statele membre să implementeze cât mai repede aceste măsuri, care au un dublu avantaj”.

„Ele vor ajuta cetățenii să reziste șocului temporar și nu vor compromite nici stimulentele acordate pieței pentru tranziția verde. În același timp, am solicitat Comisiei să permită statelor membre să direcționeze către plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile europene rămase neutilizate din exercițiul financiar 2014-2020 (n+3 2023) și nu doar banii din certificatele de emisii CO2. Kadri Simson a transmis că va lua în calcul propunerile mele și a subliniat că prioritatea domniei sale rămâne să lucreze îndeaproape cu Comisia ITRE pentru a ajuta statele membre să ia măsuri coordonate pe termen scurt, protejând cetățenii cei mai vulnerabili și competitivitatea companiilor”, a mai afirmat Cristian Bușoi.

Comisarul european pentru energie, mai spune Cristian Bușoi, „a anunțat că va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică, va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice”.

Ultima oră
18:36 - Curentul antivaccinist, puternic și în rândul penticostalilor. Emanuel Conțac: „Majoritatea celor din spațiul neoprotestant au, mai degrabă, rezerve față de vaccin”
18:20 - CNCAV: 150.639 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 111.033 au primit prima doză
18:15 - Mirel Joacă-Bine, ucis în timpul unui jaf în Italia. Românul devenit celebru pentru numele său a fost împușcat mortal de proprietarul magazinului pe care îl jefuia
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”