Cristian Bușoi: OMS și UE trebuie să-și consolideze coordonarea. Lecțiile învățate în pandemie să fie transformate în reguli și soluții de acțiune pentru viitor

Cristian Bușoi: OMS și UE trebuie să-și consolideze coordonarea. Lecțiile învățate în pandemie să fie transformate în reguli și soluții de acțiune pentru viitor
Foto: Cristian Bușoi / Facebook

Cristian Bușoi (PNL), președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, are zilele acestea mai multe întâlniri la nivel înalt, în marja Adunării Generale a OMS, care anul acesta are tema ”Sănătate pentru pace, pace pentru sănătate”.

În cadrul tuturor discuțiilor, participanții au subliniat că e nevoie în continuare de o colaborare strânsă între OMS și celelalte organisme de Sănătate europene și că trebuie continuate investițiile în cercetare, vaccinuri și soluții terapeutice.

Bușoi, întâlniri la nivel înalt, în marja Adunării Generale a OMS. Tema discuțiilor

În calitate de președinte al Comisiei ITRE și responsabil al Programului de Sănătate al UE, Bușoi a avut întâlniri cu directorii OMS pentru Programele de Situații de Urgență, directorii Departamentelor pentru Imunizare și Vaccinuri, cu șefa delegației UE la Națiunile Unite, dar și cu reprezentanți ai ONG-urilor din Sănătate, toate discuțiile fiind în marja Adunării Generale a OMS.

Reuniunea de anul acesta e un bun prilej pentru a dezbate lecțiile învățate în timpul pandemiei de coronavirus: „Șefi de stat, experți OMS în sănătate publică, medici și reprezentanți ai ONG-urilor au vorbit deschis despre ceea ce ne-a învățat pandemia COVID-19, ce s-a făcut bine și ce trebuie îmbunătățit pentru ca răspunsul la o posibilă viitoare situație pandemică să vină rapid și eficient. Consolidarea pregătirii și răspunsul la urgențele de sănătate reprezintă o temă cheie a Adunării Generale”.

Cu toții au convenit, a precizat Bușoi, că e nevoie în continuare de o colaborare strânsă între OMS și celelalte organisme de Sănătate europene, în special HERA (Autoritatea Europeană pentru Situații de Urgență), ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) și EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente).

De asemenea, cu toții și-au luat angajamentul pentru investiții continue în cercetare, vaccinuri și soluții terapeutice rapide și sigure.

Iar Cristian Bușoi, ca Președinte al Comisiei ITRE, a subliniat că Parlamentul European va fi un partener de încredere pentru toate inițiativele ce susțin sănătatea cetățenilor.

Bușoi: Lecțiile pandemiei trebuie transformate în reguli

„Crizele de sănătate de tip Covid-19 provoacă efecte negative la nivel global. S-a putut vedea că o luptă cu o astfel de criză presupune implicarea tuturor statelor. Nimeni nu poate lupta și reuși de unul singur. De aceea, lecțiile învățate din această situație trebuie să fie transformate în reguli și soluții de acțiune pentru viitor.

Împreună, uniți, sub coordonarea și conducerea OMS putem preveni și putem limita în viitor astfel de crize”, a mai susținut europarlamentarul.

Urmăriți B1TV.ro și pe