Cristian Bușoi: UE a făcut astăzi un pas uriaș pentru a tăia Rusia de pe lista furnizorilor de gaz și pentru a accelera tranziția ecologică

Cristian Bușoi: UE a făcut astăzi un pas uriaș pentru a tăia Rusia de pe lista furnizorilor de gaz și pentru a accelera tranziția ecologică
Foto: Cristian Bușoi / Facebook

Uniunea Europeană a făcut astăzi un pas uriaș pentru a tăia Rusia de pe lista furnizorilor de gaz și pentru a accelera tranziția ecologică, a declarat miercuri eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.

Cristian Bușoi: „Comisia Europeană a prezentat planul RepowerEU, strategia europeană comună pentru o energie sigură și durabilă, la prețuri accesibile”

„UE a făcut astăzi un pas uriaș pentru reducerea dependenței de combustibilii fosili din Rusia și pentru accelerarea tranziției ecologice. Comisia Europeană a prezentat planul RepowerEU, strategia europeană comună pentru o energie sigură și durabilă, la prețuri accesibile”, a scris liberalul, miercuri, pe Facebook.

În acest moment, spune el, există o dublă urgență.

„Avem o dublă urgență în acest moment: eliminarea dependenței UE de combustibilii fosili din Federația Rusă, pentru care cetățenii europeni plătesc 100 de miliarde de euro pe an și abordarea crizei climatice. 85% dintre cetățenii europeni cred că UE trebuie să scape rapid de gazul și petrolul rusesc și să devină independentă energetic. RepowerEU ne oferă această șansă, prin diversificarea aprovizionării cu energie și folosirea energiei regenerabile atât pentru casele noastre, cât și pentru industria noastră”, a continuat Cristian Bușoi.

Președintele Comisiei ITRE a pledat pentru majorarea ponderii reprezentate de energia regenerabilă în mixul energetic.

„În Comisia pentru Industrie și Energie, pe care o conduc în Parlamentul European, am susținut deja ca ponderea energiei regenerabile în mixul energetic să crească de la 40%, la 45%, până în 2030. Mă bucur să văd că propunerea noastră se regăsește în strategia Comisiei. Fără doar și poate, un boost de energie regenerabilă, care să fie folosită de cetățeni și companii va reduce prețurile pe care le plătim acum și ne va ajuta în drumul nostru spre independență energetică. Această ambiție creează și cadrul pentru alte inițiative, printre care Strategia Solară a UE, care va permite dublarea capacității solare fotovoltaice până în 2025 și instalarea a 600 GW, până în 2030”, a punctat eurodeputatul.

Cristian Bușoi susține că deja s-au făcut pași importanți pentru diversificarea surselor de energie.

„Datorită colaborării cu partenerii noștri internaționali, în UE au ajuns deja cantități record de LNG (gaz natural lichefiat), dar și de gaz. Avem, de asemenea, Platforma Energetică a UE, susținută de grupuri operative regionale, care va permite achizițiile comune voluntare de gaze, LNG și hidrogen, prin punerea în comun a cererii, optimizarea utilizării infrastructurii și coordonarea contactului cu furnizorii. Este un instrument asemănător celui care ne-a ajutat să achiziționăm rapid, sigur și la prețuri bune vaccinuri pentru a lupta cu pandemia. La fel și acum, Comisia va dezvolta un «mecanism de achiziție comună», care va negocia și va contracta achiziții de gaze și de hidrogen regenerabil în numele statelor membre participante”, a mai menționat oficialul.

„Nu în ultimul rând, salut inițiativa Comisiei de reconstruire a sistemului energetic în cadrul inițiativei REPowerUkraine și de a apăra Ucraina, Moldova, Balcanii de Vest și țările Parteneriatului Estic de șantajul energetic agresiv al Federației Ruse. Vom continua să lucrăm uniți pentru securitatea aprovizionării și un sector energetic puternic, independent și funcțional. Colaborarea noastră deschide și calea către utilizarea, pe scară largă, a energiilor viitorului și mă refer, în special, la hidrogenul din surse regenerabile”, a mai spus Cristian Bușoi.

Urmăriți B1TV.ro și pe