Cristian Diaconescu, președintele PMP, a atras atenția că dosarele privind Revoluția Română de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au fost deschise de părți vătămate – nu de statul român, care „niciodată, în toți acești ani, nu a inițiat vreun demers judiciar”.
„Nu există vreun dosar să știu vreodată care să dureze 31 de ani fără o soluție într-un fel sau altul. Nu există așa ceva! N-a existat vreodată în istoria justiției românești așa ceva!”, a declarat revoltat fostul ministru al Justiției, miercuri seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Trebuie înțeles un lucru. Aceste dosare sunt inițiate de părți vătămate. Statul român niciodată, în toți acești ani, nu a inițiat vreun demers judiciar. Toate sunt inițiate de părți vătămate, care, epuizând toate căile de atac în România, s-au adresat CEDO. Încadrarea orientativă dată de CEDO privind genocidul, iarăși, a fost făcută de această instanță internațională, de nicio instanță din România. S-au dat soluții într-un fel sau altul, se fac trimiteri, se fac retrimiteri…”, a explicat Cristian Diaconescu.
Fostul ministru a comentat și declarația președintelui Klaus Iohannis, care a transmis miercuri, când s-au împlinit 32 de ani de la prăbușirea regimului Ceaușescu, că „justiția română nu trebuie să aibă liniște până ce vinovații pentru morții Revoluției nu vor fi identificați și trași la răspundere”.
„Ceea ce spune domnul Președinte (Klaus Iohannis), într-adevăr, poate fi o foarte bună introducere pentru un demers foarte serios pe care Constituția i-l pune la dispoziție domnului Președinte în Consiliul Superior al Magistraturii. Nu este o ingerință în dosar, în condițiile în care în CSM, pe care îl prezidezi ca Președinte când îi conduci ședințele, aduci în discuție orice problemă care ține de sistemul judiciar. CSM, în mod normal, în acel moment poate avea un punct de vedere. Nu există vreun dosar să știu vreodată care să dureze 31 de ani fără o soluție într-un fel sau altul. Nu există așa ceva! N-a existat vreodată în istoria justiției românești așa ceva!”, a punctat Cristian Diaconescu.