Cristian Preda: „Ion Iliescu persistă în acţiunea de intimidare a judecătorilor. Nu poate accepta eşecul USL”

Cristian Preda: „Ion Iliescu persistă în acţiunea de intimidare a judecătorilor. Nu poate accepta eşecul USL”

„Ion Iliescu persistă în acţiunea de intimidare a judecătorilor”, crede europarlamentarul Cristian Preda. Acesta s-a arătat vizibil deranjat de atitudinea fostului preşedinte al ţării, într-o postare pe blogul său.  „Ion Iliescu nu poate accepta eşecul USL şi cere ca procentul de 46,24% să fie declarat majoritate”, spune Preda.

Reacţia lui Preda vine după ce Ion Iliescu a declarat că ambasadorul Statelor Unite nu trebuia să intervină în probleme politice ale ţării atunci când a îndemnat politicenii să nu influenţeze judecătorii Curţii Constituţionale.

„E incredibil până unde poate merge refuzul USL de a accepta eşecul unei aventuri politice începute acum o lună şi care parcă nu se mai termină! Din nefericire, Ion Iliescu persistă în acţiunea de intimidare a judecătorilor şi cere ca procentul de 46,24% să fie declarat majoritate”, scrie Preda.

Mai mult decât atât, Preda susţine că potrivit solicitării celor două camere ale Parlamentului, decizia Curţii Constituţionale ar trebui să ignore legile în vigoare. Motiv pentru care prim-vicepreşedintele PDL s-a arătat indignat de declaraţia liderului PSD. Fostul şef al statului a spus recent că trimiterea unui comunicat de către ambasadorul SUA în care sugera politicienilor să nu influenţeze judecătorii CCR este complet inutilă.

„Este inadmisibilă o asemenea decizie a unui ambasador. Să-şi respecte statutul de ambasador şi să nu se amestece în procesul de luare de decizii a unor instanţe interne. Asta ţine de respect faţă de instituţiile naţionale. Să respecte instituţia Curţii, care este instituţia de autoritate cu mandat naţional. N-avem nevoie de sfaturi în asemenea momente”, a declarat Iliescu.

„Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie bazată pe principii, în mod independent, fără niciun amestec din afară. Este esenţial ca poporul român să aibă încredere că referendumul s-a desfăşurat în mod liber şi corect şi că regulile stabilite au fost aplicate”, a fost sfatul ambasadorului Mark Gitenstein, îngrijorat de criza politică din ţara noastră.