Cseke Attila: Guvernul se va prezenta în Parlament cu proiectul privind obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical. Testele, pe cheltuiala proprie. Printre sancțiuni, încetarea contractului de muncă (VIDEO)

Cseke Attila: Guvernul se va prezenta în Parlament cu proiectul privind obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical. Testele, pe cheltuiala proprie. Printre sancțiuni, încetarea contractului de muncă (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical va fi introdus în Guvern, iar cabinetul se va prezenta cu el în Parlament, a anunțat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, care a explicat că, potrivit inițiativei, cei care aleg varianta testului o vor face pe cheltuiala proprie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cseke Attila, precizări despre proiectul privind obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical

„De asemenea, după cum ați văzut, ieri, Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personalul din IGSU și Inspectoratul General de Aviație, și pentru personalul din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară în această perioadă, este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern și cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. Practic, pentru personalul medical sunt trei posibilități. Dacă sunt vaccinați cu schema completă, este o situație. Cea de-a doua dacă au trecut prin boală și sunt între perioada între 15 și 180 de zile de la sfârșitul bolii, respectiv dacă se testează cu test rapid antigen sau cu test PCR este cea de-a treia situație. Proiectul de lege prevede, în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată și nici nu a trecut prin boală, trebuie să prezinte conducătorului unității, respectiv unității medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, aceste teste”, a declarat oficialul, care marți dimineață a fost vaccinat cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19.

Testele se fac pe cheltuiala proprie, a menționat Cseke Attila.

„Testele se fac pe cheltuiala proprie, statul pune la dispoziție în mod gratuit vaccinul, există această posibilitate. Vreau să vă reamintesc că 70% din medicii din unitățile sanitare din România sunt vaccinați și le mulțumesc pentru acest lucru. În cazul în care nu se prezintă, avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinată, nu a trecut prin boală și nu se testează, va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc și încetarea contractului de muncă. De asemenea, proiectul de lege prevede și sancțiuni care se aplică conducătorului unității sanitare în cazul în care nu respectă prevederea acestei legi”, a adăugat ministrul interimar al Sănătății.