Cutremurul care a lovit Turcia și Siria, anticipat de un cercetător olandez și un geolog turc cu trei zile în urmă. Mesajele lor de pe Twitter s-au viralizat rapid

Cutremurul care a lovit Turcia și Siria, anticipat de un cercetător olandez și un geolog turc cu trei zile în urmă. Mesajele lor de pe Twitter s-au viralizat rapid
captură YT

Un geolog turc și un cercetător olandez de la Solar System Geomatry Survey (SSGEOS), care studiază activitatea seismică, ar fi avertizat că un cutremur puternic va lovi Turcia și Siria chiar în regiunea în care el a avut loc ieri.

Cu trei zile în urmă, cei doi specialiști au scris mesaje pe Twitter prin care avertizau cu privire la cutremur

„Mai devreme sau mai târziu va avea loc un #seism de ~M 7,5 în această regiune (sudul și centrul Turciei, Iordania, Siria, Liban). #deprem (cutremur, în limba turcă-n.r.)”, a scris cercetătorul olandez Frank Hoogerbeets pe Twitter vineri, 3 februarie 2023, citat de Gândul.

Mesajul de pe rețeaua de socializare s-a viralizat abia în ziua cutremurului, iar Frank Hoogerbeets a revenit, apoi, cu un nou mesaj – dar pe Facebook – în care a explicat cum a ajuns să „prezică” seismul din Turcia.

„Inima mea este alături de toți cei afectați de cutremurul major din centrul Turciei. Așa cum am afirmat mai devreme, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla în această regiune, la fel ca în anii 115 și 526.

Aceste cutremure sunt întotdeauna precedate de o geometrie planetară critică, așa cum am avut pe 4-5 februarie”, a scris cercetătorul.

Tot pe Pe Twitter, contul @ssgeos avea, luni după-amiază, o postare fixată din data de 2 februarie, în care anticipa o posibilă activitate seismică mai intensă în intervalul 4 – 6 februarie, „cel mai probabil cu magnitudine medie sau peste 6” și cu șanse ușoare pentru un eveniment seismic mai mare „în jurul datei de 4 februarie”.

Și un geolog turc susține că a avertizat că un cutremur va avea loc exact în aceeași zonă

Naci Görür, un profesor turc specializat în geologie, a vorbit în mai multe rânduri în trecutul recent despre riscul unui cutremur pe falia est-anatoliană și chiar a cerut oficialilor să ia măsuri, scriu publicațiile turce Hurriyet și Milliyet, citate de Libertatea.

După seismul de 7,8 grade de ieri, Naci Görür a reamintit că oamenii de știință avertizaseră în mai multe rânduri cu privire la riscul producerii unui astfel de cutremur în zonă și le ceruseră autorităților să ia măsuri pentru a reduce pagubele.

„Prieteni, îmi pare foarte rău, dar a avut loc un cutremur cu magnitudinea 7,5 în regiunea Pazarcik din Maraș. Un cutremur foarte puternic, sper că nu vom avea multe victime. În calitate de specialiști în geologie am spus și am scris că acest cutremur urma să aibă loc. Nimeni nu a reacționat la ce am spus”, a scris Görür, tot pe Twitter, imediat după seism.

Ulterior, presa turcă a confirmat că Görür avertizase, și nu o dată, că un cutremur va avea loc pe falia est-anatoliană. De altfel, ultimul avertisment al profesorului a venit cu doar trei zile în urmă, pe 3 februarie.
„Un cutremur de 4,2 grade a avut loc în Yarbasi-Duzici/Osmaniye”, a scris el acum trei zile pe Twitter, cu referire la un seism de intensitate mică care a avut loc pe 3 februarie.

„Cutremurul s-a produs în zona de falie din estul Anatoliei. Suntem îngrijorați de secțiunea Çelikhan-Erkenek-Maraș din această zonă”, a avertizat el, indicând, cu ajutorul unei hărți, zona aflată aproape de epicentrul seismului care a avut loc luni.

Mai mult, el a lansat un avertisment chiar și anul trecut după cutremurul cu magnitudinea 4,4 din 11 aprilie 2022, produs în largul coastei districtului Ereğli, din Zonguldak.

Atunci, Görür a atras atenția asupra riscului reprezentat de falia est-anatoliană, unde în secolul al XX-lea nu prea au avut loc cutremure.

„Falia nord-anatoliană a produs o serie de cutremure de 7,0 și aproape 7 în acest secol. În timp ce falia nord-anatoliană a fost atât de activă, nu s-a observat o astfel de activitate pe falia est-anatoliană.

Cred că următoarele cutremure de pe falia est-anatoliană vor avea loc în regiunile Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraș, Türkoğlu”, a explicat – atunci – geologul turc, potrivit Hurriyet.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)