Dacian Cioloș: Am avut discuții telefonice neconcludente din care am tras concluzia că există un soi de înțelegere între PNL și PSD / Ce spune președintele USR despre „premierii de fațadă”

Dacian Cioloș: Am avut discuții telefonice neconcludente din care am tras concluzia că există un soi de înțelegere între PNL și PSD / Ce spune președintele USR despre „premierii de fațadă”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloș, președintele USR, a declarat, vineri, că a avut câteva discuții telefonice neconcludente, în urma cărora a tras concluzia că există un soi de înțelegere între PNL și PSD privind viitoarea guvernare. „Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul, (…) nu ne rămâne decât să vedem ce soluție pot oferi”, a mai spus Cioloș. Acesta a insistat apoi că responsabilitatea ieșirii din criză trebuie să vină de la partide, căci „orice altă soluție e o fugă de răspundere și cauționează greșeli care nu vor putea fi niciodată asumate politic, pentru că am ales premieri de fațadă”.

Dacian Cioloș susține că există o înțelegere PNL – PSD

„PNL și PSD sunt datoare să lămurească ce își doresc de la actuala situație și cum vor să iasă din această criză politică. USR a propus o soluție care a fost refuzată de către Parlament și, în consecință, nu poate face altceva decât să aștepte ca cele două partide să găsească o modalitate prin care să deblocheze situația. Suntem conștienți de gravitatea situației și cerem PNL și PSD să propună rapid un program de guvernare și o echipă cu care să vină în Parlament cât mai rapid. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, trebuie să formeze o listă de miniștri și să ofere un program de guvernare prin care să garanteze că poate gestiona criza sanitară și cea energetică”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Acesta a punctat că a înțeles că există o înțelegre între PNL și PSD privind guvernarea, prin urmare acestea trebuie să vină cu soluții la criza sanitară și energetică: „Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul, am avut câteva discuții telefonice neconcludente din care am tras concluzia că există un soi de înțelegere între cele două partide, așa că nu ne rămâne decât să vedem ce soluție pot oferi. Presupun că în ultimele săptămâni au lucrat la soluții concrete, așa că e momentul să le prezinte”.

Și, în contextul în care președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Nicolae Ciucă, general în rezervă, președintele USR a mai precizat: „Suntem în continuare convinși că o criză politică nu poate fi rezolvată decât politic și că ea trebuie asumată de către partide care să fie direct răspunzătoare în fața electoratului. Orice altă soluție e o fugă de răspundere și cauționează greșeli care nu vor putea fi niciodată asumate politic, pentru că am ales premieri de fațadă”.