Daniel Fenechiu: Companiile din energie, scăpate de sub control de liberalizare, au fost mai ingenioase decât mecanismul guvernamental. ANRE are toate atribuțiile din lume să verifice în ce măsură respectă legea (VIDEO)

Daniel Fenechiu: Companiile din energie, scăpate de sub control de liberalizare, au fost mai ingenioase decât mecanismul guvernamental. ANRE are toate atribuțiile din lume să verifice în ce măsură respectă legea (VIDEO)
foto: Facebook @ Daniel Fenechiu

Companiile din zona energiei, scăpate de sub control de liberalizarea pieței, au găsit metode și au fost mai ingenioase decât mecanismul guvernamental și, astfel, am ajuns la situația în care suntem, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu, miercuri, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Daniel Fenechiu, pe B1 TV: ANRE are toate atribuțiile din lume ca să verifice în ce măsură companiile din zona energiei respectă legislația în vigoare

„În momentul în care există o problemă, e o regulă certă – întotdeauna e de vină ministrul, da? Asta este regula pe care merge toată lumea. Virgil Popescu este în momentul de față blamat pentru anumite declarații. Pe Virgil Popescu există o foarte mare presiune, o presiune care în ultimă instanță pornește de la faptul că sunt niște probleme și oamenii vor ca cineva să le rezolve – cine? Virgil Popescu. Ei bine, Virgil Popescu singur nu poate rezolva toate aceste probleme”, a afirmat senatorul PNL.

Referitor la posibilitatea de a se ajunge, ca măsură de ultimă instanță, la retragerea licenței în cazul furnizorilor care nu respectă legea, el a spus: „Este riscantă o asemenea măsură în momentul acesta”.

„Eu cred că lucrurile vor fi aduse într-o zonă suportabilă, pentru că problema nu este atât de simplă. S-a încercat o soluție, o soluție constând în trei acte normative – pe de o parte, legea consumatorului vulnerabil; pe de altă parte, mecanismul de compensare; a treia variantă era varianta de plafonare la producător. Au fost trei acte normative care au fost gândite. Ei bine, proiecția celor trei acte normative, care avea în vedere niște efecte, nu s-a adeverit datorită faptului că companiile din zona energiei, scăpate de sub control de liberalizare, au găsit metode și au fost mai ingenioase decât mecanismul guvernamental și am ajuns la situația în care suntem”, a adăugat Daniel Fenechiu.

ANRE, a continuat liberalul, are toate atribuțiile necesare pentru a verifica în ce măsură companiile din energie respectă legea.

„Acolo, vedeți, toată lumea vorbește de Virgil Popescu. Noi avem o instituție cu atribuții în domeniu, se numește ANRE, Agenția Națională de Reglementare în Energie, care are toate atribuțiile din lume ca să verifice în ce măsură companiile din zona energiei, că vorbim de electricitate, că vorbim de gaze, respectă legislația în vigoare”, a mai spus Daniel Fenechiu.

De altfel, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri că ANRE „a început un control către marii furnizori”.