De ce avem nevoie pentru un sistem de educație performant

De ce avem nevoie pentru un sistem de educație performant

Alegerile, indiferent dacă este vorba despre alegerile europene, naționale, sau alegerile personale, au o constantă foarte importantă: educația.

În viață, pentru a face cele mai bune alegeri avem nevoie să fim informați, să fim la curent cu toate variantele și consecințele pe care le pot avea deciziile noastre, să avem o viziune realistă ca să putem alege și decide în cunoștință de cauză.

Dar este oare sistemul de învățământ românesc la un nivel performant, capabil să facă față cu succes cerințelor actuale ale pieței, dar și a celor mai competitive modele europene?

Teoretic, am putea spune că da, dacă am lua în considerare performanțele Lotului României la prestigioasele competiții internaționale, unde țara noastră ocupă locul 1 în lume la Olimpiada de matematică, sau locul 1 în Europa la Olimpiada internațională de fizică. Cu toate acestea, rezultatele dezolante pe care le obțin elevii din învățământul de masă, la testele PISA, ne surprind mereu, neplăcut.

Care este adevărata față a școlii românești, prinsă ca-ntr-o capcană în aceste două extreme? Este clar că problema sistemului de educație autohton ține de  politicile greșite, perimate și neperformante pe care guvernanții le mențin de atâția ani, din inerție, neștiință sau indolență.

Este evident că școala românească are probleme majore, fiind incapabilă să-i ajute pe tineri, dar în același timp, să fie capabilă să se reformeze singură. Este evident că proiectul de țară „România educată”, lansat acum 6 ani, s-a dovedit a fi un proiect eșuat, din doar o „formă fără fond”, o proiecție golită de conținut.

Din păcate, proiectul de țară „România educată” nu a fost în stare să producă modelele necesare pentru copiii României, adică acele modele pe care să le poată adopta, modele ce formează caractere și care sunt oferite de familie, școală și societate.

În România se predă multă informație, enormă informație, fără însă a învăța elevii un lucru elementar: cum să gândească și cum să integreze informația primită cu nemiluita.

De aceea Forța Dreptei și Alianța Dreapta Unită susțin ca prioritate absolută reformarea sistemului actual de educație la standarde europene.

Avem nevoie urgent de o reformă curriculară, care să pună accent pe competențe esențiale (științe, tehnologii, inginerie, matematică – STEM).

Avem nevoie urgentă de introducerea unor programe educaționale care să dezvolte abilități practice și gândirea critică, dar și de programe de formare continuă pentru profesori.

Avem nevoie urgentă de crearea unei platforme naționale de e-learning, care să ofere acces la resurse educaționale de calitate, pentru toți elevii și care să integreze tehnologiile digitale în procesul de predare-învățare.

Meritocrație versus plagiatori

Forța Dreptei și Alianța Dreapta Unită susțin cu fermitate creșterea calității educației prin cultivarea meritocrației și combaterea imposturii academice, creșterea atractivității profesiei de dascăl, încurajarea înființării de școli private, creșterea autonomiei școlilor de stat și implementarea programului „Școala într-un schimb”.

Partea bună este că avem fonduri europene pe care le putem folosi pentru modernizarea învățământului și pentru reducerea decalajelor din educație în diferite zone ale țării.

Ce nu avem este voință politică, dedicare, bun-simț și responsabilitate. Este absolut incredibil cum cel mai important program al țării în privința educației a eșuat lamentabil, în timp ce impostura, incultura și plagiatorii, adică exact aceia care au copiat cu bună știință la examene, au ajuns în fruntea țării, să lecții de meritocrație.

Exemplele de bună practică ale Europei

Însă alegerile europarlamentare din acest an, ne dau șansa de a ne alege politicienii de care avem nevoie pentru a trăi cu demnitate și valoare într-o Românie guvernată după valorile europene.

Or, educația este una dintre valorile fundamentale ale Europei, iar exemplele ei de bună practică ne sunt mereu la îndemână:

  • Finlanda este recunoscută pentru Reforma Educațională,  sistemul educațional finlandez fiind considerat unul dintre cele mai bune din lume, datorită reformelor continue și accentului pe calitatea educației. Finlanda pune accent pe metode de predare interactive și pe dezvoltarea competențelor critice și creative ale elevilor. Profesorii din Finlanda sunt bine pregătiți și foarte respectați. Sistemul de formare a profesorilor este riguros, iar profesorii beneficiază de autonomie în planificarea lecțiilor și în predare.
  • Olanda este recunoscută pentru Educația Incluzivă și Multiculturală, sistem care oferă suport personalizat elevilor cu nevoi speciale și promovează diversitatea și incluziunea. Sistemul educațional olandez utilizează metode moderne de predare, inclusiv învățarea bazată pe proiecte și utilizarea tehnologiei în clasă.
  • Danemarca este recunoscută pentru Învățarea Activă și Colaborativă, încurajând elevii să lucreze în echipă și să dezvolte abilități practice. Sistemul de educație timpurie din Danemarca este bine dezvoltat, oferind programe de calitate pentru copii înainte de a începe școala primară.
  • Germania: Are un sistem dual foarte bun de educație profesională, combinând teoria cu practica în colaborare cu companiile.
  • Estonia: Este lider în digitalizarea educației, oferind acces universal la tehnologie și resurse digitale pentru elevi.

Astfel, prin adoptarea și implementarea acestor standarde și principii, adecvate la specificul național, România poate îmbunătăți semnificativ calitatea și eficiența sistemului său educațional, asigurându-se astfel, că toți cetățenii beneficiază de oportunități egale de învățare și dezvoltare. Pentru acest lucru este nevoie de implicarea tuturor părților interesate, nu doar într-o zonă limitată a procesului educațional, ci inclusiv prin participarea la procesul democratic al alegerilor, precum cele europarlamentare din 9 iunie. În acest mod pot fi sprijiniți cei care în mod real pariază pe Educație și își propun să facă diferența în acest domeniu.

Comandat de Partidul Forța Dreptei – Alianța Dreapta Unită

CMF: 41240007

Urmăriți B1TV.ro și pe
`