Decizia Comisiei Europene de a propune ca Republica Moldova să devină candidat pentru aderarea la UE, un succes important pentru Chișinău. Cum a ajutat România

Decizia Comisiei Europene de a propune ca Republica Moldova să devină candidat pentru aderarea la UE, un succes important pentru Chișinău. Cum a ajutat România
Foto: zdg.md

Comisia Europeană a decis să propună Consiliului European ca Ucraina și Republica Moldova să devină candidate pentru aderarea la UE. Acesta reprezintă un succes uriaș pentru Chișinău, la care au contribuit și președintele Klaus Iohannis și Ministerul român de Externe, condus de Bogdan Aurescu. Recomandarea va fi discutată şi votată în cadrul şedinţei Consiliului din 23-24 iunie.

Decizia de azi a Comisiei Europene e o mare victorie pentru Republica Moldova, la care a contribuit și România, în condițiile în care, dat fiind războiul, percepția și așteptarea publică erau că doar Ucraina este îndreptățită să primească recomandarea acordării statutului de candidat. Mai mult, percepția era aceea că dacă Ucraina a renunțat la aderarea la NATO, are nevoie măcar de aderarea la UE. Prim urmare, faptul că Republica Moldova a primit și ea o decizie favorabilă e realemente un succes.

Cum a ajutat România Republica Moldova

Pe 11 martie, la Consiliul European informal de la Versailles, președintele Iohannis a insistat pentru aderarea Republicii Moldova la UE. După această discuție, liderii UE au invitat

Comisia Europeană să elaboreze avize pentru cererile de aderare la UE celor dou țări, recum și a Georgiei.

Oficialii români au continut să insiste ca Republica Moldova să primească statut de candidată în același timp cu Ucraina. Iohannis a făcut acest lucru inclusiv în cadrul vizitei sale recente la Chișinău.

România a ajutat Republica Moldova și în completarea chestionarului de aderare la UE

„Am discutat săptămâna trecută la Berlin cu colegul meu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, care a cerut sprijin în completarea acestui chestionar şi România este desigur dispusă să extindă acest ajutor. După cum bine ştiţi, România este un susţinător foarte ferm a perspectivei europene al Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. Şi noi vom acorda asistenţă în acest proces”, afirmase ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Pe baza răspunsurilor transmise de Chișinău, Comisia Europeană a elaborat Avizul privind cererea de aderare la UE.

Comisia Europeană propune ca Ucraina și R. Moldova să devină candidate pentru aderarea la UE

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat, vineri, că executivul comunitar a propus ca Ucraina și Republica Moldova să devină țară candidată pentru aderarea la UE.

„Ucraina a demonstrat clar aspirația și determinarea ei de a se ridica la înălțimea valorilor și standardelor europene”, a spus aceasta.

Despre Republica Moldova, Ursula von der Leyen a afirmat că „are potențialul de a se ridica la nivelul criteriilor”.

Ambele state au acum de implementat mai multe reforme.

Urmăriți B1TV.ro și pe