Deciziile lui Florin Cîțu, după o discuție cu activistul de mediu și unul dintre jurnaliștii bătuți, săptămâna trecută, într-o pădure din Suceava

Deciziile lui Florin Cîțu, după o discuție cu activistul de mediu și unul dintre jurnaliștii bătuți, săptămâna trecută, într-o pădure din Suceava
Foto: Florin Cîțu / Facebook

Premierul Florin Cîțu a avut, miercuri, o discuție cu activistul de mediu și unul dintre jurnaliștii bătuți, săptămâna trecută, într-o pădure din Suceava, în timp ce filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România.

Cîțu a anunțat că, în urma discuției, a stabilit că SUMAL-ul, sistemul de urmărire a lemnului tăiat, trebuie îmbunătățit. În acest sens, va fi format un grup de lucru la ministerul Mediului, iar la acest proces vor participa și ONG-iștii.

Florin Cîțu: Sistemul de urmărire a lemnului tăiat trebuie îmbunătățit

„Am avut în această dimineață o întâlnire cu activistul de mediu și unul dintre jurnaliștii agresați într-o pădure din Suceava săptămâna trecută. E clar că nu putem lăsa lucrurile așa, nu putem tolera violența în nicio situație. Autoritățile trebuie să își facă treaba și să se asigure că cetățenii români sunt în siguranță, iar cei care greșesc trebuie să plătească!

În urma discuției de astăzi, am stabilit că SUMAL-ul, acel sistem de urmărire a lemnului tăiat, trebuie îmbunătățit astfel încât să asigure eficiență și transparență totală. Prin urmare, va fi format un grup de lucru la ministerul Mediului, iar reprezentanții ONG-urilor vor lua parte la tot procesul”, a scris premierul Florin Cîțu, pe Facebook.

Pe 16 septembrie, activistul de mediu Tiberiu Boşutar și jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu au fost bătuți de mai mulți invidizi, într-o pădure din județul Suceava, când filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România.

„Erau vreo 15 inși, nouă ni se păreau 20, că eram sub imperiul șocului, care s-au năpustit asupra noastră cu topoare și cu bâte. Ne-au spus ”opriți camera!”. (…) Să ataci cu tentativă de omor, în 2021, oameni care fac filme și activiști de mediu înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme dacă-ți asumi un așa act”, a povestit Dragolea, pentru B1 TV.

Zeci de ONG-uri au cerut o anchetă transparentă în acest caz: „Considerăm că acest tip de atacuri care, uneori, se soldează chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, denotă incapacitatea statului de a lua măsuri în combaterea fenomenului de tăieri ilegale şi, mai grav, denotă eşecul autorităţilor statului român în mandatul esenţial de protejare a vieţii cetăţenilor”.

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat că autoritățile române trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei: „Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria”.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său