Deputatul PNL Tudor Chiuariu: USL va cere CCR să aplice forma inițială a OUG 41, care nu impune cvorum la referendum

Deputatul PNL Tudor Chiuariu: USL va cere CCR să aplice forma inițială a OUG 41, care nu impune cvorum la referendum

Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat, luni, că USL va cere Curții Constituționale să aplice OUG 41 în forma sa inițială, care nu impune necesitatea de cvorum pentru validarea referendumului, arată Mediafax.

Chiuariu susține că USL dorește aplicarea legii care era în vigoare la declanșarea referendumului, anume aceea care nu condiționa validarea referendumului de un anumit grad de prezență la urne.

Practic, USL atrage atenţia Curţii Constituţionale că aceasta este soluţia, potrivit articolului 15 din Constituţie, care spune că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile„, a spus deputatul.

OUG modifica articolul 10 din Legea 3/200, astfel că acesta prevede: „Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui Romaniei este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum”. Art. 5., alineatul (2), din Legea 3/2000 nemodificată stipula că referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Derogarea prevăzută în modificare permite demiterea preşedintelui, fără condiţionarea prezenţei la vot.