Deputatul PSD Daniel Ghiţă, reacție după ce o asociație din Budapesta a anunțat că îi va premia pe Istvan Beke și Zoltan Szocs: „Premiați-vă teroriștii în Ungaria, nu în România”

Deputatul PSD Daniel Ghiţă, reacție după ce o asociație din Budapesta a anunțat că îi va premia pe Istvan Beke și Zoltan Szocs: „Premiați-vă teroriștii în Ungaria, nu în România”
Deputatul PSD Daniel Ghiţă, reacție după ce o asociație din Budapesta a anunțat că îi va premia pe Istvan Beke și Zoltan Szocs. Foto: Facebook @ Daniel Ghiță

După ce o asociaţie cu sediul la Budapesta a anunţat că îi va premia pe Istvan Beke și Zoltan Szocs, doi cetățeni de etnie maghiară care au fost condamnați pentru terorism, deputatul PSD Daniel Ghiţă a reacţionat pe Facebook.

Cei doi „infractori” au fost acuzați că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României. La momentul respectiv, comunitatea maghiară din Transilvania și-a exprimat indignarea pe rețelele de socializare, postând mesaje precum „Je suis Beke”, potrivit ecopolitic.ro.

Tinerii acuzați de terorism, premiați de o asociație cu sediul la Budapesta

Daniel Ghiță a subliniat că Istvan Beke și Zoltan Szocs vor fi premiați vineri în Târgu Secuiesc, iar disticția va fi acordată de către Asociația Civică Pál Vasvári cu sediul la Budapesta.

„Cei doi infractori condamnați pentru terorism după ce au fost acuzați că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, István Beke și Zoltan Szőcs, vor fi premiați vineri în Târgu Secuiesc. Distincția va fi acordat celor doi bărbați de către Asociația Civică Pál Vasvári cu sediul la Budapesta. La ceremonie va participa și senatorul UDMR, Laszlo Fejer.

Cum este posibil așa ceva? Premiați-vă teroriștii in Ungaria, nu în România! Luăm măsuri! Nihil Sine Deo!”, a scris Daniel Ghiţă pe contul său.

Beke și Szőcs, considerați „eroi care au luptat pentru autonomia Ținutului Secuiesc”

Cei doi cetățeni de etnie maghiară sunt considerați „eroi care au luptat pentru autonomia Ținutului Secuiesc și care au fost condamnați la 5 ani de închisoare din motive politice”, potrivit publicației Magyar Nemzet, considerată apropiată guvernului Orban.

Asociația Civică Pál Vasvári a transmis, printr-un comunicat, că mai multe personalități din România și Ungaria au „acționat pentru eliberarea prizonierilor politici născuți în Ținutul Secuiesc”,  între care se numără și senatorul UDMR Laszlo Fejer, Zoltan Lomnici (fost președinte al Curții Supreme și actual șef al Consiliului pentru Demnitate Umană).

Totodată, István Bajkai, parlamentar maghiar care reprezintă alianța de guvernare Fidesz-KDNP, i-ar fi vizitat de mai multe ori pe cei doi la închisoare.

Beke și Szőcs au primit anul trecut diploma și medalia de onoare Moyses Marton din partea Consiliului Național Secuiesc și o medalie cu inscripția „Nevinovat pentru adevăr”.

Szocs Zoltan şi Beke Istvan au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi de instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi, săvârşită în condiţiile Legii nr.535/2004 – privind prevenirea şi combaterea terorismului; instigare la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

În iulie 2021, aceștia au fost eliberați condiționat din închisoarea de la Codlea în urma deciziei definitive a Tribunalului Brașov, dând dovadă de o conduită exemplară.

Urmăriți B1TV.ro și pe