Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a dat o interpretare controversatului discurs de la Munchen al vicepreședintelui american J. D. Vance. În opinia sa, declarațiile nu au vizat neapărat România, cât Germania.
Rectorul SNSPA a făcut o serie de comentarii pe marginea acestui discurs, arătând care este interpretarea pe care o dă el cuvintelor lui J. D. Vance. Remus Pricopie a fost invitat în emisiunea Special B1 cu Nadia Ciurlin.
„Vance nu a spus că nu este democrație în România, a spus că o democrație care este zdruncinată de un atac informatic al Rusiei nu este suficient de solidă. Dar și democrația americană a fost zdruncinată în ultimul timp. Iar democrațiile nu reprezintă un fel de diamant, o structură perfectă care nu poate fi afectată de nimic. Democrațiile au urcușuri și coborâșuri. Repet, și în Statele Unite avem cred că 16 amendamente ale constituției și fiecare a încercat să corecteze o problemă gravă din sistemul democratic american”, a explicat rectorul SNSPA.
Potrivit spuselor sale, J.D. Vance a susținut un discurs politic, fără să țină cont de aspectele tehnice ale anulării alegerilor din România. Remus Pricopie a făcut referire la curțile europene de justiție care anulează alegeri în Europa, cu trimitere la situația din Germania.
„Discursul lui Vance este, în primul rând un discurs politic și nu tehnic. El nu s-a uitat la tehnicalitățile anulării alegerilor din România și a vorbit despre curțile europene de justiție care anulează alegerile în Europa, apropos de o discuție legată de ceea ce ar urma să se întâmple în Germania și în alte țări”, a mai spus Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA a atras atenția că relația dintre Donald Trump și Uniunea Europeană nu este dintre cele mai bune. Iar în acest context, discursul lui J. D. Vance ar trebui interpretat ca o replică la un atac venit din partea cancelarului Germaniei Olaf Scholz.
„Relația dintre Trump și UE o știm, nu a fost nici în primul mandat una dintre cele mai bune. Și cred că ieri cancelarul Germaniei a avut un atac destul de dur la adresa lui Donald Trump, poate chiar cel mai dur atac al unui lider european, iar astăzi Vance i-a răspuns. De fapt, atacul nu era pe România, ci pe Germania că uite în ce situația ați ajuns și cancelarul Germaniei nu reușește să facă față și încearcă să-și atace oponenții politici prin proceduri care nu ar fi corecte inclusiv prin anularea alegerilor. A amestecat mai multe subiecte și România a fost doar un element de exemplificare. Dar atacul nu a fost direcționat spre România, ci spre Germania”, a mai spus Remus Pricopie.
Totodată, Remus Pricopie a arătat că situația din România, nu este singulară. Și în Statele Unite, Curtea Supremă a decis rezultatul alegerilor prezidențiale, în 2000, când l-a dat câștigător pe George W. Bush, în detrimentul candidatului democrat Al Gore.
„Este firesc să dai semnale în astfel de momente, echilibrat…Eu pot să spun că Vance a jucat pe marginea realității. Așa cum SUA s-au luptat inclusiv până la Curtea Supremă pe legalitatea unor acțiuni electorale, nu doar în perioada în care a candidat Trump, ci și în trecut. Am avut alegeri decise de Curtea Supremă. Cazul din Florida, diferență de câteva voturi și până la urmă s-a decis că a câștigat Bush Jr. Și la ei au fost situații în care Curtea Supremă a decis un joc politic”, a exemplificat Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA este de părere că, în prezent, ceea ce se petrece pe scena internațională este o ciocnire a obiectivelor politice ale SUA și ale UE. Pe de-o parte, Donald Trump are propriile obiective pe care dorește să le atingă, în vreme ce Uniunea Europeană ține la respectarea dreptului internațional și la cooperare, înainte de adoptarea unor decizii majore.
„Eu nu cred că este o ciocnire a valorilor, valorile sunt ale societății nu ale politicienior. Este o ciocnire a obiectivelor politice. Trump dorește să obțină anumite obiective politice în context internațional, iar Europa încearcă să păstreze ceea ce s-a câștigat în ultimii 70 – 80 de ani de multilateralism și anume respectul la virgule a dreptului internațional și cooperarea înainte de a lua decizii majore”, a concluzionat Remus Pricopie.