Dosar de politician: Baronii au înviat. Cei trei magnifici din PSD (VIDEO)

Dosar de politician: Baronii au înviat. Cei trei magnifici din PSD (VIDEO)

Silviu Mănăstire a vorbit joi, la ”Dosar de politician” despre modul în care se desfășoară noua baronizare PSD a României. Există în acest moment trei baroni locali ai PSD care au crescut în putere și influență: unul este Paul Stănescu de la Olt, altul este Niculae Bădălau de la Giurgiu și, nu în ultimul rând, baronul Deltei Dunării, Horia Teodorescu. O rețea de afaceriști conectați la banii publici, conectați inculsiv la Serviciul Român de Informații și Poliție, a pus mâna pe județul Tulcea.

Baronul PSD din Deltă, Horia Teodorescu, este un politician discret dar în primul rând este un prosper om de afaceri. Teodorescu ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean Tulcea și prieten la cataramă cu fostul premier Ponta și cu Eugen Teodorovici, fostul ministru al Fondurilor Europene. Nu este o coincidenta faptul că Teodorovici este, mai nou, senator PSD de Tulcea. Dincolo de prietenia cimentată în multiple concedii pe care Ponta le-a făcut în Delta Dunării, pe cei trei PSD-iști îi leagă interese de miliarde.

La Tulcea se implementează proiectul European ITI Delta Dunării, prin care se vor investi circa 1 miliard de euro în Delta Dunării. Suma fabuloasă se afla sub ghidonajul baronului Teodorescu prin intermediul unui ONG (o agentie de dezvoltare intercomunitară) denumită ADI ITI Delta Dunării – prin acest ONG de interes public, condus de oamenii baronului Teodorescu, vor fi derulate proiectele europene alocate dezvoltării Deltei.

Cel care l-a învățat pe baronul Teodorescu cum să administreze proiectul este fostul ministru Teodorovici, în timp ce ocupa portofoliul de la Fonduri Europene. Miliardul de euro va fi cheltuit pentru infrastructură și dezvoltare rurală. Liviu Dragnea poate fi invidios din cauză că baronul PSD de la Tulcea a devenit oficial cel mai valoros baron al României. Teodorescu are interese majore în mai multe companii de construcții dar și în energie și turism.

Afacerile baronului sunt acum administrate sau deținute pe hârtie de diverse persoane interpuse. Un anume Robert Berbecel (băiatul de încredere al baronului) controlează compania de construcții CONDOR și ziarul local Obiectiv de Tulcea. Berbecel este nașul de botez al copilului Mirelei Furtună, o domnișoara anonimă, ajunsă deputată PSD cu sprijinul baronului Teodorescu.

Mai interesant ar fi de aflat însă ce vrea să facă Horia Teodorescu cu suma imensă de 1 miliard de euro și ce interese are în acest proiect? Pentru a putea cheltui banii europeni, Consiliul Județean Tulcea, primăriile și firmele private din județ trebuie să depună cât mai multe proiecte. În paralel, prin intermediul asociației ITI Delta Dunării, Consiliul Județean controlează ce proiecte vor fi aprobate sau nu în cadrul finanțării de 1 miliard de euro.

Într-o plângere penală făcută la secția DNA de la Constanța, o companie privată susține că baronul Teodorescu vrea să o deposedeze de suprafața de 10 mii de hectare de teren agricol din zona localității Ceatalchioi din Delta. Terenul cu pricina a fost concesionat de la Consiliul Județean pe o durată de 20 de ani de către societatea cu profil agricol, privatizată în anul 2004. Compania a exploatat terenurile și și-a plătit concesiunea. Pentru că baronul Teodorescu are nevoie de terenurile firmei, el vrea să rezilieze contractele, invocând că agricultorii au folosit un ierbicid neomologat pentru Delta Dunării. Motivul este penibil deoarece ierbicidul este omologat de autoritățile de mediu. Miza o reprezintă cele 10 hectare pe care baronul Teodorescu vrea să le preia și să le introducă în proiectul european de 1 miliard de euro.

În mod evident, cele mai câștigate din aceast megaproiect european vor fi firmele private de construcții ce vor realiza lucrările. Iar în Tulcea, coincidență sau nu, cele mai importante firme de construcții gravitează în mod evident în jurul baronului.

Dosar de politician: Baronii au înviat. Cei trei magnifici din PSD