După ce a împovărat cu taxe și mai mari sectorul privat, Guvernul Ciucă se pregătește să mărească iar salariile bugetarilor. Majorări de până la 50%, prevăzute într-un proiect de OUG

După ce a împovărat cu taxe și mai mari sectorul privat, Guvernul Ciucă se pregătește să mărească iar salariile bugetarilor. Majorări de până la 50%, prevăzute într-un proiect de OUG
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După ce a împovărat sectorul privat cu taxe și mai mari, Guvernul Ciucă se pregătește acum să majoreze salariile bugetarilor. Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, salariile unor angajați de la stat vor crește cu până la 50%. Măsura e motivată de situația economică generată de pandemie, de prețurile tot mai mari la energie și de războiul din Ucraina.

Iar cresc salariile bugetarilor

Potrivit proiectului de OUG, personalul din instituțiile și autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabule va beneficia de majorarea salariilor de bază, soldelor/salariilor de funcție, respectiv a indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%.

De asemenea, vor beneficia de o majorare a salariului de bază de 15% „pentru complexitatea muncii” funcționarii din:

Ministerul Finanțelor
Ministerul Muncii
Ministerul Mediului
Ministerul Dezvoltării
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Ministerul Sănătății
Ministerul Educației
Ministerul Culturii
Ministerul Transporturilor
Ministerul Justiției
Casa Naționale de Asigurări de Sănătate și instituțiile din subordine
Administrația Prezidențială
Secretariatul General al Guvernului

La fel și funcționarii din serviciile Parlamentului și cei din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea sau coordonarea Ministerului Mediului, Sănătății, Educației, Culturii, Transporturilor și Ministerului Muncii, precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică.

Salariile bugetarilor ne-au costat anul trecut 9.4% din PIB

Totul în contextul în care statul român deja cheltuie foarte mulți bani cu salariile celor peste 1,2 milioane de bugetari. Suma s-a ridicat anul trecut la 112 miliarde de lei, adică 9.4% din PIB.

Cu toate acestea, majorările de salarii continuă, la fel și angajările.

„E o mare problemă din punctul meu de vedere și, ca să zic așa, o măsură care. dacă continuă, și vedem că continuă, sigur că va presa mai mult pe deficit, deficit care se finanțează azi la niște dobânzi exorbitante și care are și o presiune inflaționistă. Inflația e până la urmă și ea un cost, o taxă prin care statul se alimentează cu resurse pentru a menține acest aparat bugetar. (…)

Faptul că tu tot adaugi noi angajați la stat arătă că nu vrei să te iei la trântă cu birocrația, cu reformele și nu vrei să faci lucrurile pe care românii le așteaptă în aceste momente de criză”, a declarat, pentru B1 TV, profesorul de economie Cristian Păun.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`