Emil Boc: Italia a mai câștigat un EURO după 53 de ani, iar noi tot n-am făcut o reformă administrativă în această țară. Suntem singurul stat UE care ne conducem după legi din regimul comunist (VIDEO)

Emil Boc: Italia a mai câștigat un EURO după 53 de ani, iar noi tot n-am făcut o reformă administrativă în această țară. Suntem singurul stat UE care ne conducem după legi din regimul comunist (VIDEO)
Foto: Facebook @ Emil Boc

Toate țările s-au schimbat din punct de vedere administrativ și au devenit funcționale, în timp ce România n-a reușit să facă nicio reformă și stă încremenită în proiect, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, marți seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Emil Boc, pe B1 TV, despre reforma administrativă și cazul Buzău

Întrebat ce ar trebui să prevadă proiectul referitor la unirea unor orașe cu localitățile limitrofe și cum se va întâmpla acest lucru, edilul a explicat: „Până la realizarea acestor reforme e multă treabă și mult de muncit, dar de undeva trebuie început. De 53 de ani, de când a câștigat Italia ultimul Campionat European, și, iată, Italia a mai câștigat un Campionat European după 53 de ani, noi tot n-am făcut o reformă administrativă în această țară. N-am reușit să facem nicio reformă și stăm încremeniți în proiect, suntem singura țară din Uniunea Europeană care ne conducem după legi din regimul comunist. Toți și-au schimbat administrativ țara, s-au reorganizat, au făcut funcțională țara lor. De exemplu, Polonia, de la 46 de voievodate, le-au redus la 33, după aceea la 16 – au 16 motoare de absorbție a fondurilor europene, 16 motoare de dezvoltare regională”.

„Noi lucrăm cu un singur motor, motorul București, și pierdem din vedere faptul că avem câteva zone puternice în România, regionale, care ar putea fi cel puțin patru motoare – să fie un avion cu patru motoare cu reacție, în loc să stai într-un avion cu un singur motor, dacă e să vorbim de dezvoltare economică. Pierderm extrem de multe oportunități de dezvoltare și de a face România, țara aceasta, funcțională pentru toți românii ca ei să nu mai plece din țară și să găsească aici servicii de calitate”, a adăugat Emil Boc.

El spune că „exemplul excepțional” de la Buzău a fost ridicat la nivel de principiu național, iar primarii marilor orașe au cerut o lege care să încurajeze procesul de unificare administrativă voluntară, lege care să fie susținută de toate partidele politice.

„De la cazul Buzău, când în 26 septembrie există un referendum local de unificare voluntară a două unitați administrativ-teritoriale, a municipiului Buzău cu o unitate, am vrut și vrem să împingem mai departe acest proiect de unificare voluntară printr-o lege susținută de toate partidele politice. Ne-am adresat apolitic, premierului și tuturor partidelor politice parlamentare, ca prin lege în Parlament să se ofere câteva stimulente suplimentare pentru a încuraja acest proces de unificare administrativă voluntară, pe parcursul mandatului 2020-2024. Propunerea noastră concretă aici era ca în acest caz, dacă se votează prin referendum în ambele localități, după aceea trebuie un proiect de lege adoptat de către Parlament, la propunerea Guvernului, de exemplu, primarul actual al unității care fuzionează cu Buzăul să devină viceprimar de drept până în 2024, la fel și consilerii locali, iar taxele și impozitele locale să se rediscute într-un proces de armonizare până în 2028. Dacă va reuși Buzăul, va fi un exemplu pentru foarte multe alte localități de a face zonele metropolitane funcționale și cu toții vom avea de câștigat. Am luat acest exemplu excepțional de la Buzău pentru a-l ridica la nivel de principiu național și de a cere o lege în acest sens”, a mai afirmat Emil Boc.