Avocatul Iancu Toader a comentat pe B1 TV informația potrivit căreia Curtea de Apel Ploiești a admis o contestație formulată de o petentă și a anulat Hotărârea Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale de la finalul anului 2024.
Avocatul a declarat că decizia Curții de Apel Ploiești este una șocantă și a comparat situația cu exemple din literatură, făcând referire la Caragiale.
El a mai menționat că decizia nu este definitivă și se așteaptă ca Înalta Curte să admită recursul.
Declarațiile le-a făcut în emisiunea „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.
“Culmea, e ca în Caragiale. E o scrisoare pierdută veșnic, este Ploiești, este România și cred că nicăieri pe mapamondul ăsta și poate, dacă și în alte galaxii mai există o astfel de planetă, noi suntem originali, unici, desăvârșiți pentru că, să ținem minte, tot la Ploiești a fost și celebra republică a lui Candiano Popescu.
Și o spun cu surprindere pentru că la origine sunt prahovean.
Din punctul meu de vedere, e struțocămilă juridică, nu o înțeleg și nu îmi dau seama, plecând de la chestiunea primordială esențială, care este competența, plecând de la obiectul cererii, pentru că se pune în discuție și anularea acestei, repet, decizii. Este o decizie a Curții, nu o hotărâre, suspendarea actului administrativ care pentru că această decizie nu este un act administrativ. Și ai, practic, în materia contenciosului posibilitatea de a suspenda fie până la soluționarea pe fond, fie până la soluționarea definitivă, ai un act administrativ, care este ăla, nu știu…
Trecând peste faptul că au existat litigii, au fost deduse soluționării cu același obiect la Curtea de Apel București, soluționată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, unde acestea au autoritate de lucru judecat tocmai pe chestiunea admisibilității. Din punctul meu de vedere, se va face recurs și părerea mea că Înalta Curte va admite recursul. Ce văd acolo, pentru mine, ca practician al dreptului, nu are nicio logică și pot să explic, dar ar însemna să intru foarte mult în chestiunid e tehnică juridică.
Decizia Curții Constituționale este definitivă și general obligatorie. Ea nu poate să facă obiectul controlului de legalitate de către o instanță de judecată din sistemul instanțelor de judecată. Ea nu poate să fie supusă niciunei căi de atac. Ăsta este sistemul constituțional și aceasta este, practic, legea de organizare și funcționare.
(…) Nu știu cine e doamna aceasta Gheorghița Popescu, probabil și-a justificat legitimarea procesuală activă prin faptul că este cetățean al statului român, dar la fel de bine cum Curtea de Apel, din punctul meu de vedere, nu are competență, putea să se ducă și cetățeanul Georgică Ionică din satul Cocoșații din Deal, la judecătoria Strâmba din vale și judecătoria respectivă să-și aroge o deplină competență și care judecătorii aceia să dea o astfel de soluție. Doamne ferește, pe de o parte, și pe de o parte, Doamne ajută că o astfel de hotărâre nu este definitivă, pentru că ea ce face? Ea întoarce pe dos tot sistemul de drept, tot sistemul judiciar, tot sistemul constituțional”, a explicat avocatul.