Florin Cîțu: Dacă oferim testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare anti-COVID n-o să mai crească. Nu poți să susții nelimitat o astfel de cheltuială (VIDEO)

Florin Cîțu: Dacă oferim testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare anti-COVID n-o să mai crească. Nu poți să susții nelimitat o astfel de cheltuială (VIDEO)
Foto: Florin Cîțu / Facebook

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat, joi, că va discuta azi cu specialiștii despre proiectul de lege privind certificatul verde COVID. În schimb, ce susține din start este că nu e de acord cau testarea gratuită, pe termen nelimitat, a celor care refuză vaccinula nticoronavirus.

Cîțu a mai spus că dacă testarea ar rămâne gratuită, atunci rata de vaccinare n-ar mai crește, or obiectivul certificatului verde tocmai acesta este.

Liberalul a afirmat apoi că statul ar putea să susțină plata acestor teste pentru 45 de zile.

Cîțu, despre testarea COVID gratuită și legea certificatului verde

„Nu am discutat cu colegii mei specialiștii, azi vom discuta. Ca principiu, știți opinia mea: nu poți să susții nelimitat o asfel de cheltuială, atunci când există un vaccin care e gratuit. Soluția de a depăși pandemia e vaccinarea, nu testarea. Sunt cazuri speciale în care oamenii nu se pot vacina, atunci înțelegem, dar în rest nu e nicio soluție.

Trebuie să pornim de la principiul de bază, de la ce ne-am dorit cu acest certificat verde, anume de a crește rata de vaccinare. Dacă oferim testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare n-o să mai crească”, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu a spus apoi că statul ar putea să susțină plata acestor teste pentru 45 de zile: „ A fost agreată, nu înțeleg de ce ne-am duce mai departe. Dl. Rafila a fost acolo, a spus ”da”. E un timp rezonabil ca cei care nu s-au vaccinat încă să se vaccineze”.

„Vorbm de ceva vreme de certificat verde. Refuz să cred că cei care nu s-au vaccinat acum două – trei săptămâni au vreo scuză. Trebuie să se vaccineze”, a insistat liderul liberalilor.

Florin Cîțu și-a manifestat apoi speranța că faptul că Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafla (PSD), vine cu un nou proiect privind certificatul COVID, deși există deja în Parlament o inițiativă în acest sens, nu e o intenție de tergiversare a aplicării certificatului.

„Sper să avem majoritate în Parlament, n-ar trebui să fie o problemă teoretic. În practică se mai întâmplă lucruri”. a mai precizat Cîțu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce a declarat Rafila despre noul proiect de lege privind certificatul verde COVID

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat, miercuri, că există un draft al unui nou proiect de lege privind certificatul verde COVID. El și-a manifestat speranța ca legea să fie adoptată luna aceasta.

„E un certificat temporar care e introdus după trei săptămâni de creștere consecutivă, un indice de 1,5, adică de 1,5 ori”, a punctat ministrul.

Rafila a mai precizat că documentul nu va mai fi obligatoriu din momentul în care „avem o perioadă de trei săptămâni de descreștere (…) și de scăderea sub o anumită incidență cumulată în ultimele 14 zile. 1, această valoare a fost discutată”.